Drygt 600 lärare utbildade i webbpublicering av Webbstjärnan

Under 2012 hade vi på Webbstjärnan som ett högt uppställt mål att utbilda minst 600 lärare i den svenska skolan så att de bättre kan hantera och använda internet som en naturlig del av undervisningen. Och när vi nu räknar ihop förra årets insatser stannar siffran på 603 lärare från Ystad i söder till Umeå i norr..

I .SE:s skoltävling Webbstjärnan tävlar elever i grund- och gymnasieskolan i webbpublicering. Många väljer till exempel att göra en klassblogg där man skriver om det man lär sig i klassrummet, äldre elever gör ofta projektarbeten kring ett specifikt ämne. För att tävlingen ska funka är det avgörande att vi får med oss lärarna på banan, därför satsar vi stort på kostnadsfria utbildningar runtom i landet.

Vi stöttar de lärare som tillsammans med sina elever vill arbeta med att publicera skolarbete på internet. För även om viljan finns där så kan det vara svårt att veta hur man ska komma igång. Då vill vi finnas där, både med inspiration och med handfasta utbildningar!

Våra workshops är väldigt populära och de genomförs av lärare (som tidigare testat Webbstjärnan och fastnat för de möjligheter internet tillför skolarbetet), för lärare. Vi arbetar mycket med praktiska övningar och utbildar till exempel i hur man kommer igång och skapar en sajt med WordPress. Utöver det ordnar vi seminarier om källkritik och upphovsrätt.

Vi utbildar lärare i alla ämnen och som arbetar på alla stadier alltifrån förskoleklass till gymnasiet.

Fram till anmälan till årets Webbstjärnetävling stänger 28 februari kommer vi att ha utbildningar i Stockholm, Visby, Malmö, Skellefteå, Uppsala, Kumla. De är kostnadsfria, det enda som krävs är att de lärare som deltar anmäler ett lag till Webbstjärnan och är sugna på att arbeta med att publicera skolarbete tillsammans med sina elever.

Vår erfarenhet är att lärare som deltar i våra workshops upplever dem som väldigt matnyttiga och lärorika. De lärare som deltar får också genom våra utbildningstillfällen möjligheter att träffa andra lärare som också arbetar med webbpublicering i skolan. Känner du en lärare som du tror vill vara med och få möjligheten att utveckla sitt arbete med hjälp av internet så rekommendera Webbstjärnans workshops och utbildningstillfällen för dem.

Nu ser vi fram emot att utbilda ännu fler lärare under 2013!

p.s Redan är över 2000 lag anmälda till Webbstjärnan 2013. Anmäl dig och din klass du också.

Etiketter: , , , , , , , , , , Foto: spelplanspel av Webbstjärnan (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.