Domänskojarna som lurar ideella föreningar

Jag skrev i höstas om hur domänskojare via telefon lurar uppringda företag med att de har en "annan kund" som lagt en beställning på företagets domännamn (under andra toppdomäner). Tyvärr finns det nu anledning att skriva ännu mer om detta gissel.

IIS blir kontinuerligt kontaktade av företag och organisationer som blivit lurade på detta sätt, och som har betalat för registreringar av domännamn som de oftast inte har någon som helst glädje av.

Men inte nog med att de lurats betala mycket kostsamma fakturor för dessa domäner under vad som flera kunder uppfattat som utpressningsliknande situationer. Det finns fler sidor av det här solkiga myntet. De som betalar fakturorna får inte ens domännamnen registrerade på sig, utan skojarna sätter sig själva som innehavare av domännamnen. Man skulle kunna kalla det för en dubbelbluff, eller till och med trippelbluff!

Ideella föreningar och stiftelser

För så här ligger det till. Det finns naturligtvis ingen ”annan kund” hos bedragaren. Och domännamnen ”säljs in” som att det skulle handla om tioårsregistreringar för dem (men de registreras endast på ett år) och de registreras då alltså inte med den som betalar fakturan som innehavare, utan med bedragarens innehavaruppgifter.

Att dessa bedragare det senaste året nästan uteslutande vänder sig till ideella föreningar och stiftelser, som i många fall driver sina verksamheter med hjälp av donationer, bidrag och frivilliga, gör ju dessutom det hela väldigt förkastligt anser jag.

Rusta dig väl

Så vad är mitt förslag på lösning då? Ja, egentligen finns ingen universalnyckel mot dessa bedragare, men du är bättre rustad om du läst igenom IIS Internetguider:

Om du tråkigt nog läser det här blogginlägget för sent och du redan lurats, kontrollera att det är du som betalat för domännamnen som även är registrerad som innehavare!

För .se- och .nu-domäner kontrollerar du det genom att skriva in vilket domännamn det gäller här, och därefter klicka på ”se-innehavare”. På nästa sida klickar du på ”se kontaktinformation”.

Om det handlar om domännamn som slutar på .eu, besöker du denna sida och skriver in vilket domännamn du vill ha information om. Då visas innehavare (som även kallas registrant).

Handlar det om ett domännamn under en annan toppdomän rekommenderar jag tjänsten http://who.is/ där du skriver in domännamnet.

Anmäl bedrägerier

Den som anser sig ha blivit lurad och utsatt för bedrägeri bör anmäla detta till Polisen, som även satt samman ett dokument som hjälper den drabbade. Det hittar du på http://www.bestrid.nu

Känner du dig osäker på om du är utsatt för bluffaktura, som även kallas fakturabedrägeri, så kan Justitiedepartementets faktablad vara till hjälp. Det hittar du här (PDF).

Etiketter: , , , Foto: internet...que bonita palabra av Gerard Romans Camps (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Peter Forsman Abuseansvarig på IIS Hanterar abuse-ärenden för hela .se-zonen och är en av Sveriges främsta experter på nätbedrägerier. Peter har varit verksam inom IT-sektorn sedan mitten av 90-talet och har erfarenheter från flera olika roller i domän- och webbhotellbranschen.