Det är naturens fel att du inte är källkritisk

Igår var det källkritikens dag. Tillsammans med mina kollegor var vi på Kulturhuset i Stockholm och deltog i i evenemanget som anordnandes av Metro. Dagen var uppdelad i två delar. En för de unga och personer med anknytning till skolan, samt en för allmänheten.

Jag och mina kollegor stod i en liten monter och delade ut guider och bjöd på mazariner till de som gjorde vårt källkritiska quiz. (13 mars är nämligen Mazarinens dag också). Vi som stod i montern gjorde två iakttagelser. Det var främst gymnasieelever som genomförde quizet, medan allmänheten (läs vuxna) var mer intresserade av guiden.

Framåt kvällen kom allmänheten för att ta del av flera paneler som alla gav sina perspektiv på behovet av källkritik och att denna kunskap/förmåga är viktigare än någonsin. Jag njöt av programmet av insatta och kunniga paneler. Jag har dock funderat mycket på det som Mattias Lundberg (docent i psykologi) sa. Hans utgångspunkt var att förklara varför vi som människor har så svårt att vara kritiska. Till att börja med påpekade han det mest självklara, vi blir ständigt påverkade av människor i närhet, både online och annorstädes. Påverkan sker ständigt. Sedan ligger det i vår mänskliga natur att vi låter människor som vi tycker om och som vi vill vara som påverka oss. Lundberg lyfte fram saker som att vi människor drivs av följande aspekter:

  • Vi vill bli omtyckta och det gör att vi är mindre kritiska
  • Vi är mindre kritiska mot saker som vi upplever eller tror att många tror på. Har många delat, gillat, eller spridit något som är vi mer benägna att tro på det för att det är så många som tror på det.
  • Vi drivs av en vilja att vara först, om jag är först är jag också bäst (?) och att vi vill vinna gör också att vi stänger av vårt kritiska tänkande.

Mattias Lundbergs slutsatser fick mig att tänka på att dessa aspekter var något som vi i vårt källkritiska quiz hade försökt att ta fasta på. Vi hade lagt in delningsknappar i slutet av quizet för att vi vill bli omtyckta, gillade, och själva formen byggde på att människor skulle kunna tävla, vilja vara först och bäst… och i bästa fall hade vi fått till en viralsuccé där många delat vårt quiz…

Allt med målet att fler skulle bli testa sin källkritiska förmåga, och sedan vilja lära sig mer om källkritik genom att ta del av min guide Källkritik på nätet. Den mänskliga naturen kan man alltså använda både för att luras och för att sprida kunskap, vad vi väljer är upp till oss.

Prisutdelning

Kvällen eller snarare källkritikens dag avslutades sedan med att Kulturministern Alice Bah Kunke delade ut priset ”Det gyllene förstorningsglaset” som Viralgranskaren och IIS gemensamt instiftat. De två första pristagarna blev Bluffakuten, som avslöjar virala bluffar på Facebook och Årstaskola med sajten riktigtsant.se där Josef Sahlin lär elever källkritik genom att skapa luras.

Stort grattis till vinnarna.

Min kväll avslutades med att jag fick en selfielektion av kulturministern, som i mina ögon visade sig vara en expert ;)

Etiketter: , , ,

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.