På väg mot den totala transparensen

Av Måns Jonasson den 8 maj, 2012

Jag hade en spännande lunchdiskussion med mina kollegor häromdagen. Vi pratade om vart samhället är på väg i takt med att allt fler datatjänster blir öppna och fler och fler vänjer sig vid att information alltid är fritt tillgänglig.

Det är redan i princip omöjligt att välja bort att inte bli positionerad eller avbildad på nätet – även om du själv inte aktivt valt att delta på Facebook eller 4Square eller Flickr kan du inte välja bort att andra tar bilder på dig och publicerar dem utan din vetskap.

Jag funderar på om det i framtiden kan bli så att den här tiden, runt millenumskiftet, kanske kommer att betraktas som en brytningstid. Tiden då människorna långsamt och plågsamt fick vänja sig vid att all information alltid finns tillgänglig – för alla.

Kanske kommer man att kunna läsa om hur somliga försökte kämpa in i det sista, men till sist fick ge sig för det oundvikliga. Kanske kommer orden ”personlig integritet” och ”privatliv” att vara lika omoderna som ”trattgrammofon” och ”blytyper” idag?

Eller blir det kanske tvärtom? Att den här tiden blir den som får människor att omvärdera vikten av en privat sfär och att skapa helt nya verktyg för att blockera informationens fria flöde. Kanske fick alla ofrivilliga avbildningar på Google Maps och incheckningar på Facebook som följd att nätbohemerna blev allt fler och till slut fick igenom lagstiftning eller tekniska förändringar som omöjliggjorde delning av information.

Men nej.

Jag tror helt klart att vi är på väg mot den totala transparensen, och att det vi upplever just nu är ett smärtsamt farväl till den ”gamla” världen då det gick att kontrollera informationsflöden relativt enkelt. Men vad kommer detta att göra med oss människor och vårt samhälle när det inom en snar framtid går att geografiskt positionera alla människor, dygnet runt? När alla våra konversationer är publika och alla våra handlingar är offentliga. Och när vi nu fantiserar fritt, vad händer om det snart går att läsa även tankar  och idéer i samma ögonblick som de formas i hjärnan och sen publicera dem på internet i realtid?

Förespråkarna för öppet informationsflöde brukar mena att allt löser sig bara man har ärliga intentioner. Att den absoluta transparensen gör det svårare, eller i förlängningen kanske omöjligt att vara oärlig och brottslig, för att det går att genomskåda omedelbart när all information är tillgänglig att granska.

Och kanske är det så att mycket av det vi i dag råkar ut för när det gäller bedrägerier, otrohet i förhållanden, skurkaktiga företag, skurkstater och mycket annat skulle bli så enkelt att genomskåda att det inte längre är praktiskt genomförbart att vara ond.

Jag undrar vad som skulle hända om alla bilar i Sverige gick att övervaka via satellit. Om en bil körde några kilometer för fort, oavsett var och när det hände, fick ägaren genast 5000 kronor i böter. Inga undantag och bestraffning direkt, lite som i filmen ”Demolition Man” (som ni kan se högst upp) där den som uttalar en svordom genast blir bötfälld av maskiner som finns utplacerade överallt. Skulle fortkörning som fenomen upphöra då? Eller om alla människor via automatisk tankeövervakning omedelbart skulle fängslas i samma ögonblick som de bestämmer sig för att misshandla eller mörda någon, som i ”Minority Report”, skulle de brotten försvinna då?

Det känns lite konstigt att länka till gamla science fiction-filmer, men verkligheten kommer ikapp dikten även den här gången. Det känns inte alls som någon överdrift att tänka sig att vi snart kommer att betrakta den här tiden som en slags naiv pionjärtid då några trodde att det skulle gå att stå emot det vattenfall av förändring som väntar.

Information har en inneboende drift att vara öppen och fri, att ställa sig i vägen för den här utvecklingen är jag rädd blir både smärtsamt och meningslöst.