Seriösa återförsäljare av domäner sysslar inte med telefonförsäljning.

Därför ska du aldrig nappa på telefonförsäljning av domännamn

Varje dag får företagare i Sverige samtal från blufföretag som försöker lura dem att köpa något – något som om köpet går igenom sedan aldrig levereras. Att domännamn används i sådana här bedrägerier är tyvärr vanligt.

Så här kan ett säljsamtal från ett blufföretag låta. Inspelningen har jag fått av varningstjänsten Förenade Bolag och den återger hur ett säljsamtal från blufföretaget Nordic One Sales AB lät i augusti i år:

Nordic One Sales, som utger sig för att vara ett webbhotell, ringer här upp en företagare och påstår att det finns en privatperson som hos Nordic One Sales beställt exakt det domännamn som företagaren registrerat under .se, fast under tre andra ändelser (toppdomäner). Nordic One Sales erbjuder sedan den uppringde att köpa de tre aktuella domännamnen.

Det här är inte bara ”oseriös försäljning” utan den uppringde kunden blir lurad i flera led. För så klart finns det ingen privatperson som lagt någon beställning i första läget, utan det är bara det påtryckningsmedel de använder för att få en förskräckt reaktion hos den uppringde. Det är lätt att blir lurad. Kunskapen om domännamn och hur branschen fungerar är generellt låg.

Seriösa återförsäljare sysslar inte med telefonförsäljning

Jag vill poängtera att inga seriösa webbhotell/återförsäljare av domäner i Sverige sysslar med den här typen av telefonförsäljning. De aktuella blufföretagen har bedrivit den här typen av oseriös verksamhet under flera olika bolags- och verksamhetsnamn, bland andra Bizzno, Ecentera, Tengmart, Bridge, Aktiva Work, under flera års tid.

Gemensamt för dem alla är att de aldrig är webbhotell (erbjuder hosting) eller för den delen är dns-operatör, utan de använder sig av ”vanliga” webbhotell och de anlitar webbhotellens namnservrar. Oftast har de inte ens ett återförsäljarkonto hos ett webbhotell, utan ikläder sig själva rollen som slutkund. Deras verksamhet leder ofta till att de blir utslängda från webbhotellen/registrarerna, vilket också skett i flera fall under den gångna sommaren.

Dessa bolag betalar aldrig moms eller arbetsgivaravgifter eller liknande, utan pengarna i denna typ av bolag flyttas vanligtvis vidare via luftfakturor till andra bolag bedragarna har kontroll över.

Sannolikt olagligt

Telefonförsäljningen du kan höra här ovan är sannolik olaglig i flera led, men det behövs vägledande domar för det och för det behövs kompetens och intresse från polis och framförallt åklagare. I de flesta fall får brottsoffer tvista civilrättsligt. Vid tillfällen som dessa bedragare ställts inför rätta av åklagare har det handlat om ”brott mot staten”, det vill säga främst bokförings- och skattebrott.

Screen Shot 2014-10-15 at 10.29.54Beskrivningen av verksamheten ovan är också bara en blomma i en diger bukett av verksamheter, då samma personer och bolag vanligen växlar mellan olika typer av internetrelaterade bluffverksamheter där exempelvis ”annonsering” i olika nätbaserade adress-, utbildnings- och certifieringsregister är vanligt förekommande. Du kan läsa mer om detta i .SE:s internetguide ”Stoppa domänskojarna”. Boken förklarar på ett lättbegripligt sätt vad domännamn är, hur du väljer ut och registrerar ett eget, och hur bedragare och oseriösa företag försöker tjäna pengar på dig. 

Från .SE:s håll har vi förstås en dialog med våra återförsäljare (så kallade registrarer) för att göra dem uppmärksamma på vilka bolag som är oseriösa. Vi försöker även varna allmänheten. Mitt råd till dig som blir drabbad är att besöka sajten http://www.bestrid.nu.

Och vill du registrera ett domännamn, gör det via en av .SE:s ackrediterade återförsäljare, här kan du se vilka de är.

Etiketter: , , , , , , ,

Om bloggaren

Peter Forsman Abuseansvarig på IIS Hanterar abuse-ärenden för hela .se-zonen och är en av Sveriges främsta experter på nätbedrägerier. Peter har varit verksam inom IT-sektorn sedan mitten av 90-talet och har erfarenheter från flera olika roller i domän- och webbhotellbranschen.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Peter N. M. Hansteen 15 oktober 2014, kl 11.44

  Interessant at disse svindlerne faktisk kan straffeforfølges i Sverige.

  Jeg endte opp med å bruke hele NOK 140 på å sikre meg bsdly.se via min vanlige registrar siden disse idiotene ikke ga seg med telefonterroren.

  Antakelig hadde det vært enda bedre å registrere domenet i løpet av den første telefonsamtalen, men i alle fall, jeg blogget om dette dillet da: bsdly.blogspot.no/2011/07/sek-1995-for-six-months-worth-of.html

  Svara
 • Måns Jonasson
  Måns Jonasson 20 november 2014, kl 08.48

  Skriv en kommentar

  Svara