Creative Commons firar tio år

En smaskig födelsedagstårta och ett seminarium i tisdags på temat skapa-dela-remixa. Så har vi på .SE firat Creative Commons-licenserna som på söndag fyller tio år. Och vi är långt ifrån ensamma, runtom i världen firas tioråringen i dagarna tio!

Tanken med Creative Commons, CC, är att göra det enklare för skapande människor att dela med sig av sitt material. För den oinvigde börjar jag här med en kort introduktion. Texten är hämtad direkt ur vår Internetguide Copyright Copyleft:

Creative Commons grundades år 2001 när en grupp amerikanska jurister insåg att det fanns ett växande behov av att skapa ett enklare system för skapande människor att hantera det upphovsrättsliga regelverket. Det grundläggande problemet ansågs vara att upphovsrättslagstiftningen kräver tillstånd från upphovsmännen för all typ av hantering (kopiering, bearbetning, spridning, framförande). I kom­bination med digital teknologi och internet som kommunikationsinfrastruktur ansågs detta regelverk vara alltför rigid och svårhanterligt.

En Creative Commons-licens är baserad på upphovsrätt och licenserna kan därför användas för alla verk som skyddas av upp­hovsrätt eller närstående rättigheter. Den ger användaren möjlighet att diktera villkoren för hur andra kan utnyttja ensamrätterna till verket, till exempel rätten att kopiera verket, skapa bearbetningar, sprida verket och/eller tjäna pengar på verket.

För mina foton (som det här ovan) använder jag licensen CC-BY vilket innebär att mina bilder är fria att använda, kopiera och bearbeta så länge man anger mig som upphovsman. I den blåa rutan här ovanför kan ni också se hur vi på .SE gör för att kredda när vi använder CC-licenserade bilder.

En CC-licens hänger samman med verket och ger samma rättigheter till alla som kommer i kontakt med det. Det betyder att om Anders har ett exemplar av ett CC-licensierat verk så kan han ge en kopia till Eva och Eva kommer automatiskt att ha samma rätt att använda verket i enlighet med licensen som Anders har. Det uppkommer härmed ett licensavtal med Anders och ett med Eva.

Frukostseminarium för att fira tioåringen

Webbstjärnans frukostseminarium i tisdags pratade vi mycket om hur du hittar bilder, texter, musik och filmer som är licensierade under Creative Commons. Vi pratade också om hur Creative Commons licensierat material får användas och i vilka sammanhang. Alla som deltog i seminariet fick möjlighet att just skapa, remixa och dela sitt skapande med hjälp av Creative Commons. Utgångspunkten var en del av det material som vi på .SE skapar och som är fritt tillgängligt under Creative Commons.

Så jobbar vi med Creative Commons

På. SE har vi jobbat med Creative Commons-licenser sedan 2007 och det var när jag började här som jag själv kom i kontakt med licenserna för första gången. Jag har ett stort fotointresse och man kan lugnt säga att det var kärlek vid första ögonkastet, i dag är jag en av talespersonerna för Creative Commons Sverige.

.SE använder Creative Commons för att sprida och ge så många som möjligt möjligheten att använda det material vi tar fram. Det är bland annat därför alla Webbstjärnans videoguider om att skapa webbplatser i WordPress är CC-licensierade och att alla våra Internetguider sprids under licensen CC-BY.

Klicka på bilden för att förstora.

Förutom att vi licenserar mycket av vårt eget material under CC så jobbar vi också för att sprida kunskap om licenserna. I våras gjorde vi i samarbete med Creative Commons Sverige en inforgrafik som på ett enkelt sätt hjälper dig att välja den licens som passar dig bäst när du vill dela det du skapar och vill dela på internet. I sann CC-anda så har den översatts och finns bland annat tillgänglig på polska!

Film förklarar Creative Commons på enkelt sätt

I samma veva släppte vi också en film som enkelt förklarar vad Creative Commons är som blivit oerhört populär. I skrivande stund har den visats över 11 000 gånger! Den följde vi sedan upp lagom till Internetdagarna med en film om hur du ska gå till väga om du vill använda CC-licensierat material på din blogg eller webbplats.

Se Lawrence Lessigs tal från Internetdagarna

På Internetdagarna hade vi i år för övrigt äran att ha en av Creative Commons grundare, Lawrence Lessig, som keynotetalare. Han var riktigt inspirerande och i utvärderingen bland besökarna efter konferensen fick han det högsta betyget en keynotetalare någonsin fått på Internetdagarna. Lyssna gärna på hans anförande här.

Vid lanseringen av Creative Commons 16 december 2002 sa Lawrence Lessig att licenserna är till för att ”promoting the innovative reuse of all types of intellectual works, unlocking the potential of sharing and transforming others’ work.”

Vi på .SE säger grattis till Creative Commons! Genom att använda licenserna bidrar vi till att andra kan återanvändande och skapa nytt och vi ser fram emot att fortsätta stödja Creative Commons arbete och att fortsätta sprida vår kunskap med hjälp av Creative Commons.

Gör det ni också!

(Den här texten finns också översatt till engelska)

Läs mer på våra webbar:

Etiketter: , , , , , , , , Foto: CC cake 10 av Kristina Alexanderson (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.