Bredbandskollenrapport avslöjar: ADSL försvinner och ersätts av dåligt mobilt bredband

Samtidigt som fiberutbyggnaden har nått sitt klimax i Sverige så har den stora ADSL-avvecklingen knappt kommit igång. Skönt tänker du nu, då borde det väl lösa sig. Men den hemska sanningen är något helt annat och kan enklast beskrivas som att Sverige nu är på väg in i en digital istid. Nya bredbandskollenrapporten för fasta anslutningar är ute och det ser inte ljust ut.

Operatörerna kallar det för framtidens nät och hälsar med fina reklambyråproducerade hemsidor att de kommer ersätta alla era mossiga och långsamma ADSL-anslutningar med ny modern teknik som fiber och mobilt bredband. I realiteten handlar det som att spara pengar. När den fasta, skapligt prisvärda ADSL-anslutningen försvinner så kommer sällan en snabb modern fiber.

Olönsamt med fiber på landsbygd

Det beror på att ADSL ofta avvecklas på platser (läs landsbygd) där det inte bara är olönsamt att ha ADSL utan även är olönsamt att bygga fiber. Istället förväntas folk nöja sig med mobilt bredband som oavsett kapacitet och täckning ska klara av alla familjemedlemmars numera rätt höga bredbandsbehov. Och inte nog med det, de slänger dessutom på ett surftak som klipper sladden om du tittat på för många House of cards-avsnitt, vilket helt diskvalificerar mobilt bredband för att användas för någon form av TV-tittande.

Trendbrott

2016 är året som står för ett unikt trendbrott. För första gången sedan vi börjat mäta så ser vi att hastigheten sjunker för en bredbandsteknik, nämligen mobilt bredband.

Mobilt bredband var hela 10 procent långsammare 2016 än 2015 (17 Mbit/s jmf med 19 Mbit/s). Samtidigt ser vi för samma period kraftiga ökningar av hastigheterna på fiber och kabel-tv. Till och med gamla mossiga ADSL ökar lite trots att antalet mätningar sjunker kraftigt. Det är alltså inte din dator det är fel på om det går långsamt när du surfar på mobilt bredband.

Förra året trodde vi också att mobilt bredband för datorer var på väg ut eftersom antalet mätningar då sjunkit kraftigt. Den trenden har också vänt. Nu ser vi en rejäl ökning på antalet mätningar där (24 procent 2016 jämfört med 16 procent 2015). En tydlig indikation på var dessa ADSL-kunder tagit vägen.

Fiber

Fiberutbyggnad sker uteslutande av privata aktörer, som bara bygger där det är lönsamt. Fler än si och så villor i villaområdet måste betala för installation, annars blir det inget. Avvecklingen av ADSL pågår samtidigt på platser där nätet har blivit för dyrt att underhålla. Platser som förmodligen aldrig kommer få någon fiber installerad.

Denna utveckling måste vändas, för mobilt bredband fixar utan problem en och annan semestersurfande IT-konsult. Men det är definitivt inget substitut för den massiva infrastruktur som ADSL står för i vårt glest befolkade Bredbandssverige.

Nåväl, det löser väl sig till slut på något sätt, så häng inte upp er för mycket på min analys, det finns en hel del goda nyheter i rapporten också.

Årets rapport hittar du som vanligt på iis.se.

Etiketter: ,

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Johan 5 mars 2017, kl 11.53

  Richard, du får det att låta som att operatörerna har någon slags skyldighet att tillhandahålla uppkoppling trots att de går med förlust. Alternativet vore att höja kostnaden rejält för de som bor långt ute i skogen för ADSL. De har väl undersökt den möjligheten och troligen kommit fram till att om de faktiskt ska gå med vinst så måste priset höjas till en sådan nivå så att kunderna självmant säger upp sina abonnemang.

  De som väljer att bo på landsbygden får helt enkelt finna sig i att de inte erbjuds samma service som om man bor i stan. Vill de ha fiber får de gå ihop och stå för kostnaderna själv.

  Svara
  • Lars Cornell 10 mars 2017, kl 13.04

   Det var en korkad åsikt tycker jag.
   Operatörerna för mobilt bredband tar hutlöst betalt för överföringen utan att ha någon extra kostnad.
   N1 och Parabol har ingen kostnad för överförda GB, men hastigheten där kan vara låg.
   De övriga tar mellan 1:60 som lägst upp till 100:- som högst per GB. Det visar hur sjuk marknaden är.
   Tele2 och Telenor konfiskerar (= stjäl) dessutom det som finns kvar i potten vid månadsskiftet.
   För en familj med barn som behöver mellan 100 och 400 GB/månad kan det bli oöverkomligt dyrt, räkna själv. Och det utan att leverantören har någon rörlig kostnad.

   http://www.tjust.com/2017/cu-net-tele2.pdf

   Svara
 • Bengt Larsson 10 mars 2017, kl 10.52

  Detta formulär fungerar inte vid sändning! Orkar inte skriva om inlägget.

  Svara
 • alexander 27 mars 2017, kl 16.02

  Precis det här hände mina föräldrar på ”landsbygden”. ADSL skulle bort och fiber var inte redo att grävas in förrän två månader senare. De lyckades i alla fall skynda på det för affären så de kunde hantera kortbetalningar igen snabbare än så.

  Någon borde få sparken över det här beslutet… Mobilt bredband är inte en ersättare för ADSL.

  Svara
 • Bo 13 juli 2017, kl 12.32

  Det är ju bedrövligt som det är. Tillhör man de som tillbringar sin mesta tid inomhus är problemen mindre men tillhör man de som gillar att vara utomhus så är 4G och Wifi de enda möjligheten.Sverige är väldigt dåligt när det gäller fri Wifi. 4 G fungerar dåligt speciellt på landsbygden.

  Svara