Att brandskatta molntjänster – en 40 år gammal tankevurpa

För 40 år sedan handlade det om ett prispåslag på varje tomt kassettband eftersom "upphovsmän förlorade intäkter om folket spelade in musik från radion". I dag har den privata föreningen CopySwede skalat upp affärsmodellen till att innefatta alla enheter som har ett inbyggt minne. Som om det inte vore nog, nu har Europaparlamentet gett sig på bollen och den så kallade kassettskatten föreslås sanktioneras som lag i EU och då ska den också innefatta molntjänster. Gör om – gör rätt, säger jag!

Men vi tar det hela från början…

Minns du kassettskatten? Det är en gammal konstruktion som fick fäste i Sverige och många andra länder för bortåt 40 år sedan.

Tanken gick ungefär såhär:

Med den nya tekniken kassettband (!) kunde exempelvis radiolyssnare eller grammofonägare spela in musik på kassett. För att ge upphovsmannen till den inspelade musiken skälig ersättning, och kompensation för utebliven STIM-ersättning, beslutade man därför att lägga på en avgift på varje såld kassett. Ett påslag på X kr på priset av den tomma kassetten förmedlades alltså direkt till konsumenten, för att upphovsmannen skulle få denna skäliga ersättning. Alla vi som köpt kassetter sedan 1980-talet har alltså betalat en öronmärkt avgift till upphovsrättsinnehavarna då vi spelat över våra skivor till kassett.

I Sverige är det den privata föreningen CopySwede som sköter insamling och utdelning av den här avgiften. CopySwede administrerar den självinitierade privatkopieringsersättningen, dels insamlingen av pengar, men också utdelningen av ersättning till de artister som anses förlorat ekonomiskt på kassetter.

Det tar inte stopp vid kassettband

Nu är det ju inte bara kassetter som kan användas för att ’spela in’ musik. Häromåret fick vi exempelvis ett påslag på några kronor för varje tomt lagringsmedia som såldes, till exempel USB-minne och andra mer moderna lösningar som säljs i butikerna idag. Tanken var precis som förut, att teknisk utrustning som kan lagra musik, ska bära kostnaden för skälig ersättning till upphovsrättsinnehavaren av exempelvis musik. Så alla vi som köper USB-minnen eller externa hårddiskar betalar redan idag en avgift till upphovsrättsmannen till alla musik som lagras på mediet.

Jag tror att du vid det här laget ser vart detta är på väg. Vad händer om jag inte lagrar musik på mitt USB-minne, eller min externa hårddisk? Den enda upphovsrättsinnehavaren till innehållet på min sticka är jag själv, eftersom jag använder den till mina bilder. Varför betalar jag då en öronmärkt avgift till CopySwede, och varför ska, till exempel Per Gessle, ha ersättning för min lagring av mina fotografier på en extern hårddisk? Han får tillräckligt av mig via mitt Spotify-konto. Det är ju inte direkt så att jag kan säga nej tack, vare sig i affären, eller till CopySwede. I praktiken finns en avgift som kan liknas vid en skatt, det vill säga ett obligatorium jag inte kommer undan.

Hur har det då blivit såhär? Jo, dels beror det på att den gamla kassettskatten och dess efterföljare är en mental kvarleva just från kassettens tid. Man har helt enkelt lyckats överföra den mentala bilden av kassetten som avsedd för endast ett ändamål (att spela av musik), till andra lagringsmedier som exempelvis USB-minnet, som jag säkert kan säga, har många olika ändamål.

Privata aktörer ligger bakom

Men dels beror detta på att kassettskatten helt och hållet sköts i privat regi. Skatten har ingen offentlig sanktion, utan baseras på insäljning av en tjänst. Den är med andra ord lika privat som att köpa äpplen på ICA.
CopySwede har funnit en egen nisch, där affärsidén är att gå runt hos privata aktörer och erbjuda sig att mäkla en skyddsavgift för kulturskapare. Avgiften sätts med mycket liten insyn för mig som konsument, förmedlas i affärskedjan från importör eller tillverkare av USB-minnen, till detaljhandeln som glatt lägger på avgiften på konsumentens pris.

– Jaha, tänker de flesta konsumenterna, och rycker på axlarna. – Ytterligare några spänn till på mitt USB-minne.

Det är precis i den axelryckningen som kassettskatten består, och ges utrymme att expandera. Men affärsmodellen är skalbar – och det är det som sker just nu.

All utrustning med minne ska innefattas

Just nu pågår en intensiv offensiv för affärsmodellen. Kassettskatten ska utökas till nya lagringsmedier i Sverige. Den här gången ska Per Gessle också ha ersättning även för att jag köper utrustning med inbyggt minne, exempelvis en PC, en mobiltelefon, ett Sony Playstation, ett Wii eller en padda. Under förevändning om teknikneutralitet ska alla medier som kan tänkas lagra exempelvis musik, eller film beläggas med kassettskatt. Inbyggda hårddiskar, mobiltelefoner, ja, you name it!

Eftersom min mobiltelefon kan tänkas lagra musik elektroniskt behöver CopySwede ta en avgift av mig, för att förmedla en skälig ersättning till upphovsmannen. Eftersom jag redan prenumererar på Spotify kommer jag absolut säkert inte att lagra elektronisk musik på vare sig telefonen eller disken, men får snällt betala avgiften i alla fall. Det är en affärsmodell som baseras på GSG: Går det, Så går det.

Särskilt intressant är att allt detta tar utgångspunkt i den kopiering av digitalt innehåll som sker för personligt bruk, det vill säga sådant som kan betecknas som lagligt. Det handlar alltså inte om någon form av kompensation för att det också kopieras olagligt.

Sanktionerad som lag – i hela Europa

Men det som kanske är mest oroväckande är att den här gången sträcker sig offensiven långt utöver de privata avtal som hittills styrt detta i Sverige. Kassettskatten kallas på engelska ’private copy levy’, och är på nytt aktuell, men den här gången i EU-parlamentet. Det nya är alltså inte bara att man vill få kassettskatten sanktionerad som lag, utan också att den ska bli enhetlig och europatäckande.

I Europaparlamentets utskott  för juridiska frågor kan man läsa hur molntjänster ska släppa lös möjligheterna i Europa.  Förslagsställarna tar vår tids favorit-floskel: ”molntjänster”, och packar den full med ny betydelse.

Man använder begrepp som ’teknikneutralitet i molnet’ utan att förklara varför det är viktigt. Man talar sig varm för den inre marknaden som skäl för att enhetliggöra kassettskatten i hela EU, och alltihopa behövs för att rättfärdiga en revision av upphovsrätten online.

Som i all god retorik framgår det emellertid inte för vem molntjänsten ska bli en fördel. För mig är det klart som korvspad: Kassettskatten ska in i molnet. På så sätt kan verkligen all lagringsmedia brandskattas för att de eventuellt härbärgerar film och musik.

Vad det här gör för innovation och tjänsteutveckling på internet kan vem som helst räkna ut. Just nu ser det ut som en över fyrtio år gammal tankevurpa ska sanktioneras inte bara av svenska staten, men också av Europa-parlamentet. Lycka till i Europavalet 2014!

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , Foto: Music=Love, again. av Michelle Carl (CC BY-ND 2.0)

Om bloggaren

Staffan Jonson Policyrådgivare på IIS Staffan bidrog, fram till att han slutade jobba hos IIS, med strategiska analyser och råd kring de regelverk som styr IIS verksamhet och ägnade därför mycket tid åt omvärldsbevakning.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Åsa 1 september 2013, kl 10.29

  Man får konstatera att lobbyister är värda sin vikt i guld. Vore kul om de ägnade sig åt att rädda världen i samma omfattning.

  Svara
 • Jörgen Folkesson 2 september 2013, kl 00.15

  Copy Swede är verkligen påhittiga.
  I resonemanget finns ytterligare en tankevurpa. Om man nu skall ”beskatta” gentjänster blir det dubbel beskattning, lagringsutrymmet i molnet är defacto hårddiskar. De betalar vi redan Copy Swede-avgifter för.

  Svara
 • Börje Persson 2 september 2013, kl 08.28

  Men, vänta nu.. tänk om någon lyssnar på en låt och sedan minns den, då finns det en risk att man nynnar den eller t.o.m framför den i ex. duschen.. då går ju upphovsrättsmannen miste om sina rättmätiga intäkter.. borde vi inte införa en sorts avgift för alla som kan se och som kan höra och en avgift för att inte verka diskriminerande även för de som inte kan det.
  Jag tycker det skall finnas lite ordning, konsekvens och lite reda i samhället.

  Svara
 • Fredrik 2 september 2013, kl 17.54

  Den mest hårresande delen är att Copyswede plockar in sin privatkopieringsavgift samtidigt som dess medlemsföretag omöjliggör privatkopiering med DRM och andra inlåsningar. Om kasettskatten ska vara kvar bör rimligen DRM förbjudas.

  Svara