Hur använder vi våra mobiler? Delta i ny undersökning!

Sedan många år tillbaka genomför vi på IIS varje år undersökningen "Svenskarna och internet" där vi frågar tusentals personer om deras internetvanor. Nu är vi i färd med att starta en ny undersökning som tittar på faktiskt användning. För detta söker vi dig som har en Androidmobil och vill vara med och bidra till ökad kunskap om svenskarnas mobilvanor!

Appen Apparat är en helt ny app som tagits fram med stöd från IIS Internetfond. Den registrerar och samlar in data om hur vi använder våra mobiltelefoner – direkt från användaren. Syftet är att kunna svara på olika frågor angående vårt utbredda smartmobilanvändande.

Appanvändning registreras

Appen registrerar tidpunkterna för när vi gör olika saker på våra smarta mobiler – den registrerar när vi använder olika appar, inklusive SMS, MMS, telefonsamtal, och musik. Apparat registrerar även telefonmodell och hur man är uppkopplad, exempelvis på wifi eller 3G. Apparat registrerar däremot inte vad vi gör inne i apparna, den vet alltså ingenting om till exempel vilka webbsidor du besöker, vilka du chattar med och skriver sms till.

Syftet med insamlingen är att sammanställa statistik om mobil- och app-användningen i Sverige, resultaten kommer att presenteras i en rapport under våren 2016.

Så enkelt deltar du i undersökningen

Nu söker vi deltagare som vill testa appen och vara med i vår undersökning. För att delta är allt du behöver en Androidmobil.

Gå till http://download.mobilebehaviour.se/ för information om hur du hämtar appen. Skapa sedan ett konto i appen. Efter det kommer Apparat att börja registrera och skicka anonymiserad statistik om din användning. Du behöver ha appen igång i minst sju dagar för att bidra med underlag till den här undersökningen. Om du fortsätter vara inloggad i appen efter det fortsätter du också att skicka information som vi kan använda för undersökningar längre fram i tiden.

Som tack för att du deltar får du efter genomförd insamling en biobiljett!

Apparat funkar tyvärr inte för Iphones eftersom deras operativsystem är utformade på ett sätt som gör att den typen av datainsamling inte går att göra.

Ett smakprov på vad undersökningen kan innehålla

För att ge er ett litet smakprov på statistik man kan sammanställa om användningen av mobiltelefoner baserat på den aktivitet som registreras med hjälp av Apparat har jag gjort en liten rapport som bygger på en pilotundersökning med 17 personer som testade appen för ett par månader sedan. Med det lilla underlaget förstår ni säkert att det inte handlar om några statistiskt säkerställda uppgifter, men det ger i alla fall en vink om hur undersökningen kan bli.

Vi kan till exempel se hur mycket tid som läggs på olika appar och vilka som är populärast, i pilotundersökningen var det Firefox, Facebook och Chrome som användes längst tid. De appar som öppnades flest gånger under veckan undersökningen pågick var KiK, Firefox och Twitter.

Integritet

När du skapar ett konto i appen får du fylla i några uppgifter om dig själv, bland annat bostadsort och ålder. Uppgifterna behöver vi som bakgrundsvariabler för att kunna göra statistiska uppföljningar, liknande de vi gör i ”Svenskarna och internet”.

Apparat får uppgifter om telefonmodell men inte om vilken telefon eller telefonnummer som appen körs på. IIS får enbart anonymiserade uppgifter och kan inte spåra användningen till en enskild person. Du som vill delta gör det frivilligt och anonymt mot ersättning, och datainsamlingen sker i bakgrunden – så att undersökningsdeltagarna inte ska bli störda av information och olika funktioner.

Mer om Apparat

Vill du veta mer om Apparat? Vi har intervjuat skaparna bakom appen, reportaget ligger på Internetfondens webbplats.

Etiketter: , , , , , , Foto: av Kristina Alexanderson (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Pamela Davidsson Chef, statistik och fakta Pamela är chef för området statistik och fakta på IIS. Hon ansvarar för portalen internetstatistik.se och studien Svenskarna och Internet. Tidigare har Pamela jobbat med marknadsstatistik på PTS och har en lång bakgrund inom telekommunikation från bland annat Ericsson och Televerket.