IIS-bloggen Vårt perspektiv på internet

Ansvaret för lösenordshantering vilar tungt – på användarna

Lär dig god lösenordshygien. Idag är det den 20 januari, den årliga lösenordsbytardagen. Nu har vi ju redan enats om att byten av lösenord med tät frekvens är kontraproduktivt. Däremot är det nyttigt att någon gång per år ta sig en funderare kring hur lösenord hanteras, både av den som är användare och av den som är IT-ansvarig i en verksamhet. Då passar den här dagen lika bra som någon annan dag.

Läs mer →

Internetkunskap – ett utbildningsområde att prioritera

Folkbildande satsning. Hur skapar vi vår digitala framtid i en tid då våra digitala upplevelser riskerar att delvis formas av så kallade fake news, propaganda, och desinformation? Vid Internet Governance Forum 2017 diskuterades åtgärder som kan hjälpa oss att tackla den här uppgiften. En återkommande punkt var frågan om innehållsreglering och huruvida vi bör prioritera ett högre ansvarstagande och etiska förbindelser hos de stora företagen, eller statlig reglering. Det enskilt viktigaste att prioritera för skapandet av vår digitala framtid var enligt deltagare i ett antal paneler trots allt behovet av olika former av utbildning för att skapa kunniga internetanvändare

Läs mer →

Kontanter på väg ut – men ytterst få använder Bitcoin

Än dominerar plastkortet. För femte året i rad har Insight Intelligence genomfört en riksomfattande attitydundersökning om svenskarnas betalvanor. Resultatet visar bland annat att betalmarknaden har genomgått stora förändringar, inte minst eftersom nya digitala betaltjänster har lanserats. Men kryptovalutorna används inte för som betalningsmedel i någon större utsträckning.

Läs mer →

Att svara på remisser är som att äta kräftor

Upplysningar och yttranden. Varje år skickar Regeringskansliet ut många betänkanden (SOU:er) och andra förslag på remiss. Hos oss som remissinstans tar arbetet med att svara på remisserna mycket tid och kraft i anspråk. Jag får ofta frågan hur jag orkar läsa alla dessa tjocka rapporter. Under 2017 har de varit mer frekventa än på länge, så frekventa att vi på IIS har skapat en process och en särskilt utpekad remissgrupp. Där bestämmer vi först om vi ska svara och om svaret blir ja, vem som ska hålla i pennan.

Läs mer →

Säkra molntjänster kommer inte av sig själv

Nätsäkerhet deluxe. Det är en mycket vanlig missuppfattning att bara för att du väljer att lägga din information och dina system i molnet så tar leverantören hand om informations- och IT-säkerheten åt dig. Faktum är att de flesta molnleverantörer använder sig av en modell med delat ansvar, vilket innebär att rätt mycket av säkerheten hamnar i verksamhetens knä, precis som förr.

Läs mer →

Möt emojin som är populärast på Instagram

Otippad vinnare. I slutet av 2011 lanserades emoji-ikonerna som ett internationellt tangentbord i Apples iOS. Idag är det svårt att föreställa sig ett digitalt liv utan möjligheten att lägga till en high five-symbol eller min favorit döner-emojin. Nyligen snubblade jag över en undersökning om vilka emojis vi använder mest på Instagram. Svaret var något av en överraskning.

Läs mer →