IIS-bloggen Vårt perspektiv på internet

10 år med Webbstjärnan – så har vår skoltävling främjat skolans arbete med digital kompetens

På tio år har nära 400 000 elever deltagit i Webbstjärnan och tillsammans skapat mer än 20 000 webbplatser. Tanken svindlar! Att försöka sammanfatta ett decennium i en bloggpost är inte helt lätt men jag tänker ändå göra ett försök. För efter tio år är det dags att gå vidare och vi startar nu arbetet med att skapa en ny tävling (läs mer om den längre ner) som är ännu bättre anpassad till de utmaningar våra skolor och lärare står inför i dag.

Läs mer →

IIS stöttar projekt som utvecklar internet

Projektfinansieringar. Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är en oberoende, allmännyttig organisation som arbetar för en positiv utveckling av internet. Vi finns i Sverige och ansvarar för den svenska toppdomänen .se och driften av toppdomänen .nu. Vi älskar internet och gör vårt bästa för att stimulera den positiva utvecklingen. Inte alltid genom att göra allt själva, utan genom att låta andra förverkliga det de vill göra.

Läs mer →

Ansvaret för lösenordshantering vilar tungt – på användarna

Lär dig god lösenordshygien. I skrivande stund är det den 20 januari, den årliga lösenordsbytardagen. Nu har vi ju redan enats om att byten av lösenord med tät frekvens är kontraproduktivt. Däremot är det nyttigt att någon gång per år ta sig en funderare kring hur lösenord hanteras, både av den som är användare och av den som är IT-ansvarig i en verksamhet. Då passar den här dagen lika bra som någon annan dag.

Läs mer →

Internetkunskap – ett utbildningsområde att prioritera

Folkbildande satsning. Hur skapar vi vår digitala framtid i en tid då våra digitala upplevelser riskerar att delvis formas av så kallade fake news, propaganda, och desinformation? Vid Internet Governance Forum 2017 diskuterades åtgärder som kan hjälpa oss att tackla den här uppgiften. En återkommande punkt var frågan om innehållsreglering och huruvida vi bör prioritera ett högre ansvarstagande och etiska förbindelser hos de stora företagen, eller statlig reglering. Det enskilt viktigaste att prioritera för skapandet av vår digitala framtid var enligt deltagare i ett antal paneler trots allt behovet av olika former av utbildning för att skapa kunniga internetanvändare

Läs mer →