Internetmuseum

Vilka var pionjärerna som drog de första kablarna, startade de första IT-företagen och fattade besluten som bidrog till att Sverige i dag är ett av världens mest digitalt utvecklade länder?

I IIS Internetmuseum blandar vi internetkultur, politik, teknik och nostalgi. Plats för museet? Internet så klart! Följ med på en resa genom internets historia i Sverige; från det första embryot i slutet av 70-talet via sent 90-tal då internet utsågs till årets julklapp och gemene man började surfa, till i dag då den genomsnittlige svensken är uppkopplad mer än 21 timmar i veckan. Vi lanserar också med jämna mellanrum temautställningar, till exempel om webbdesignens historia och nätkatter.

Följ Internetmuseum på:

Lyssna på Internetmuseums podd, du hittar den genom att söka på ”Internetmuseum” i din poddspelare, eller så kan du lyssna på Soundcloud.

Filmade intervjuer

Syftet med projektet är att bidra till att det i framtiden finns tillförlitligt material och berättelser om vad som hände när internet kom till Sverige. En del av projektet är att samla in råmaterial i form av längre intervjuer med personer som på olika sätt haft en framträdande roll i utvecklingen av internet i Sverige. Detta för att dokumentera deras minnen. Materialet arkiveras och ska finnas tillgängligt för journalister, forskare och andra intresserade i framtiden. Filmklipp av de intervjuer som gjorts hittar du längst ner på den här sidan.

Vill du vara med och bidra?

Vilka tycker du att vi borde prata med? Vilka händelser får vi inte missa att ha med på vår tidslinje över internets historia i Sverige? Du kanske rentav råkar sitta på en utskrift av den första zonfilen eller något annat spännande dokument från förr som du vill dela med dig av? Alla förslag mottages tacksamt! Mejla internetmuseum@iis.se.

Bevarar Swipnet-sidorna för framtiden

I september 2014 blev det klart att IIS inom ramen för Internetmuseum-projektet tar över driften av Swipnet-sidorna. IIS har laddat ned Swipnetsidorna från internet före det att tjänsten stängts ned. Det innebär att Swipnetsidorna fortsatt kommer att finnas synliga i dagens format online även om tjänsten med redigeringsmöjlighet upphör.

Swipnet var Sveriges första kommersiella internetoperatör och tillhandahöll tidigt under 1990-talet internetuppkoppling till svenska kunder. De sidor som fortfarande finns uppe ger en bra bild om hur webbsidor såg ut och vad man skrev om i webbens barndom. Tjänsten har fram tills september 2014 ägts av Tele2. I augusti meddelade dock Tele2 att Swipnet. IIS tog kontakt med Tele2 och efter givande diskussioner blev det klart att IIS bevarar Swipnet som internethistoria. Läs det gemensamma pressmeddelandet här

Genomförda intervjuer

De intervjuer Internetmuseum gör med svenska internetpionjärer publiceras både som filmer och som poddar. Ni hittar samtliga här.  Alla finns även samlade i en playlist på Youtube:

Läs mer om: Internetmuseum

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Bie Seipel 28 januari 2015, kl 13.20

  Spännande att höra din historia Clara. Roligt med vägen fram och hur du lärt dig genom att göra. Och väldigt fint att du pratar mycket om mens. Ni är ju flera nu som gör det. Som t ex konstnären Liv Strömqvist. Lycka till med ”bloggen”!

  Svara
 • Kent Andersson 21 juli 2015, kl 06.04

  Fantastik bra. Var med från början.
  Var med från början.
  Önskar alla att vara med.

  Svara