bbk

Bredbandskollen

Bredbandskollen är ett oberoende konsumentverktyg som hjälper dig som är bredbandskund att på ett enkelt sätt testa och utvärdera din internetanslutning, både på stationära och mobila enheter.

Till bredbandskollen.se

Har du rätt hastighet? Får du vad du betalar för? Finns det något du själv kan göra för att få bättre resultat? Dessa och andra frågor får du svar på med hjälp av Bredbandskollen. Tjänsten är helt oberoende, kostnadsfri och utan begränsningar.

Bredbandskollen lanserades i oktober 2007 och drevs till en början i samarbete med Kommunikationsmyndigheten PTS och Konsumentverket, men sedan januari 2009 helt självständigt av IIS. Varje dag görs omkring 100 000 mätningar och i januari 2016 hade inte mindre än 187 miljoner mätningar gjorts.

Ett viktigt resultat av alla dessa mätningar är att bredbandsoperatörerna tvingats införa en mer rättvisande marknadsföring av sina abonnemang samtidigt som villkoren förtydligats. Exempelvis har operatörerna, som svar på konsumenternas kritik av uppnådda hastigheter, infört intervallhastigheter i stället för ”upp till”-hastigheter.

Här berättar tjänstens skapare, IIS Rickard Dahlstrand, mer om Bredbandskollen och hur den med hjälp av alla era mätningar faktiskt fick bredbandsleverantörerna att skärpa till sig.

Kontinuerlig vidareutveckling

Bredbandskollen är viktig och IIS vidareutvecklar tjänsten kontinuerligt. I dagsläget fungerar Bredbandskollen på Windows, Mac OS X samt många Linux-versioner som har webbläsare med Flash (version 9 eller senare).

Det grafiska gränssnittet har blivit mer lättanvänt och det finns bättre hjälp och stöd för felsökningar samt funktioner som gör det enklare för användaren att skapa och skicka rapporter till bredbandsoperatören om något verkar fel.

Då mobilt bredband även omfattar smartphones har vi släppt appar för iPhone/iPad och Android. Vi har även en version för dig som använder IPv6 som går att finna här.

Bredbandskollen för mobilt bredband

Den starka efterfrågan på allt högre hastigheter för mobila tjänster tillsammans med lägre kostnader jämfört med fast bredband, gör mobilt bredband till den snabbast växande tjänsten inom elektronisk kommunikation.

Bredbandskollen för iPhone/iPad och Android låter dig göra samma mätning som på vanliga Bredbandskollen, men för ditt mobila bredband. Om du mäter över mobilt bredband delar du även anonymt med dig av din mätning till andra och du kan själv se andras mätningar runtomkring dig. Med hjälp av den integrerade karttjänsten kan du enkelt se hur hastigheten är på andra platser än där du befinner dig.

Här berättar Rickard Dahlstrand om Bredbandskollen för mobilt bredband.

Kontakta Bredbandskollen

Om du har ytterligare frågor angående Bredbandskollen, skicka e-post till: support@bredbandskollen.se.

Bredbandskollen finns även på Facebook och Twitter

Sidan uppdaterades senast: 2016-01-04.