tolkutbildning.se blev den miljonte .se-domänen

Antalet .se-domäner har nu nått en historisk nivå när mängden aktiva domäner är en miljon. Björn Eriksen registrerade den första .se-domänen enea.se 1986 och den miljonte blev tolkutbildning.se, som registrerades via .SE:s registrar City Network Hosting AB sent i lördags kväll.

Pressmeddelande från .SE
2010-10-04

– Fantastiskt roligt! Vi ser internet och tillhörande tjänster som Sveriges nya basindustri, vilket gör detta till en milstolpe för hela Sverige. I dialogen med våra kunder är det tydligt att domänens roll blir allt mer central och betydelsefull, säger Johan Christenson, styrelseordförande för City Network Hosting AB, www.citynetwork.se.

Idag är .se ledande toppdomän på den svenska domänmarknaden, och står för cirka 75 procent av dess nettotillväxt samt en marknadsandel motsvarande 58 procent.

Privatpersoner från 2003

Tillväxten gick långsamt under början av 2000-talet, vilket berodde på att enbart juridiska personer kunde registrera .se-domäner. När reglerna liberaliserades och även privatpersoner kunde registrera .se-domäner 2003, ökade registreringarna avsevärt. Under det året mer än fördubblades antalet aktiva domäner, från 106 349 till 214 389. Tre år senare nådde vi 500 000 aktiva .se-domännamn. Då satte .SE upp det ambitiösa målet att nå en miljon aktiva .se-domäner 2010.

– Målet byggde på en prognos av marknadens tillväxt och vilken andel vi ville ha av den. Att vi når miljonen nu är ett kvitto på att vi har lyckats göra .se till det självklara valet av toppdomän här i Sverige, säger Danny Aerts.

Olika trender samverkar

Den kraftiga tillväxten av antalet .se-domäner hänger ihop med flera trender. Egen hemsida och e-postadress är idag något självklart för företag. Förra året hade 87 procent av alla svenska företag med minst tio anställda en hemsida, varav 76 av alla företag hade .se som primär domän. Detta avspeglas i att två tredjedelar av .se-domänerna har registrerats av företag. Men även bland privatpersoner blir det allt vanligare att vilja ha en egen identitet på nätet.

– Många vill ha en oberoende e-postadress som man till exempel inte tvingas byta på grund av att ett företag köps upp av en konkurrent. Att registrera ett domännamn för sin privata blogg har också blivit dubbelt så vanligt under de tre senaste åren, säger Danny Aerts.

Till de mer traditionella orsakerna att skaffa ett domännamn har även helt nya, mer otippade användningsområden tillkommit, som att registrera dem för att lyckas bättre med sökoptimering.

För mer information, kontakta:
Maria Ekelund, kommunikationschef på .SE
Telefon: 08-452 35 27, 070-777 44 87
E-post: maria.ekelund@iis.se

Om .SE
.SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige. .SE ansvarar för internets svenska toppdomän, .se, med registrering av domännamn samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret. Överskottet från registrering av domännamn finansierar initiativ som främjar internetutvecklingen i Sverige, både genom egen verksamhet och genom finansiering av fristående projekt. Läs mer på https://www.iis.se.