Ny guide för vuxna som hjälper sina föräldrar med internet

2 min läsning

Hälften av alla över 75 år använder idag internet. Men samhället digitaliseras allt mer och det finns många som behöver hjälp med den nya tekniken. Internetstiftelsen i Sverige, IIS, släpper nu en guide som riktar sig till personer som hjälper äldre med internet.

Hälften av alla över 75 år använder nätet. Det kan till exempel handla om att betala sina räkningar digitalt, att spela spel på surfplatta eller att titta på webb-tv. Men att komma igång och använda digitala verktyg kan vara svårt och många seniorer behöver hjälp av någon med större vana och förståelse. Många vuxna med äldre föräldrar har idag ett extrajobb att hjälpa till med tekniken och hanteringen av de många digitala möjligheterna.

– Den här guiden är till alla de som är sin mammas eller farfars helpdesk. Det kan vara både frustrerande och tidskrävande att hjälpa någon att komma igång med till exempel sin e-legitimation. Men det är också väldigt roligt när en 85-åring börjar använda videosamtal på sin surfplatta. För många kan det bryta ett utanförskap när de kan använda samma kommunikationssätt som sina barn och barnbarn. Guiden ger handfasta tips till den som hjälper någon att komma igång med nätet, säger Jessica Bäck, projektledare på Internetstiftelsen, IIS.

630 000 människor stod 2016 vid sidan av internet i Sverige. Det motsvarar sju procent av befolkningen. Någon eller några procent finns i alla åldrar, men det är framförallt bland de äldre icke-användarna finns. Men utvecklingen går snabbt fram bland de äldre. För bara några år sedan var en tredjedel mellan 66-75 år icke-användare mot bara 14 procent 2016, enligt undersökningen Svenskarna och internet.

Guiden Introduktion till internet för äldre är skriven av Gunilla Brattberg, född 1944, läkare och professor som har skrivit ett trettiotal böcker, varav ett flertal handlar om IT och sociala medier riktade till äldre.

Här kan du ladda ner guiden.

I guiden lär du dig bland annat:

  • Digital delaktighet i vardagen
  • Internets möjligheter
  • Informationssökning
  • Sociala medier
  • Att köpa rätt utrustning och att komma igång med att internet
  • Att öka din egen säkerhet

För mer information kontakta:
Jessica Bäck, projektledare Internetstiftelsen i Sverige, IIS
E-post: redaktion@internetstiftelsen.se

Clara Fröberg, PR-ansvarig Internetstiftelsen i Sverige, IIS
E-post: redaktion@internetstiftelsen.se