"Skapa en webbplats med WordPress" uppdaterad

Nu släpper vi en uppdaterad version av vår allra mest populära internetguide – Skapa en webbplats med WordPress.

Mycket har hänt med WordPress sedan 2008 då första upplagan av guiden kom. Då användes WordPress främst som ett bloggverktyg – i dag används det av många företag och organisationer och stora sajter byggs med det, till exempel är IIS alla webbar byggda med WordPress.

Den uppdaterade guiden beskriver det nya gränssnitt som kom i och med version 3.5 i december 2012. Nytt är bland mycket annat ett avsnitt om sociala medier. Liksom alla våra andra guider finns den att läsa gratis på webben eller som pdf!

larsson_goldberg

Foto: Gordon Andersson.

Guiden fungerar som en steg-för-steg-instruktion för dig som vill sätta upp en sajt med WordPress och ger svar på de vanligaste frågorna. Om du följer den kan du när du är klar allt som krävs för att göra även en relativt avancerad webbplats.

Uppdateringen av guiden har gjorts av IT-journalisterna Daniel Goldberg och Linus Larsson.

Konkreta exempel

Genom guiden följer vi Johanna som driver ett litet café. Hon ska skapa en webbplats som gör reklam för fiket, med blogguppdateringar om nya kaffesorter. Johanna är dessutom van användare av sociala medier och vill därför koppla webbplatsen till Twitter och Facebook. Genom att visa hur hon löser problemen konkret får du se hur det i praktiken går till att skapa en webbplats i WordPress.

Vad är WordPress?

WordPress är ett av nätets mest populära verktyg för att skapa bloggar och hemsidor. Det bygger på öppen källkod och är gratis att använda. I dag finns nära 60 miljoner webbplatser som är gjorda med WordPress, varav ungefär en procent är svenska. Och just det stora antalet användare är en av systemets främsta styrkor.

Eftersom så många använder WordPress är det lätt att hitta hjälp om hur man får WordPress att bete sig precis som man vill. Så länge man kan engelska är lösningen på ett problem oftast bara en Googlesökning bort.