.SE:s säkerhetschef invald i internet Hall of Fame

.SE:s säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder har som första svensk valts in i internet Hall of Fame där hon hamnar i sällskap med andra internetpionjärer som bland andra Vint Cerf och Steve Crocker.

(This article has been translated to english, click here to read it)

internet Hall of Fame består av några av världens mest inflytelserika ingenjörer, aktivister, innovatörer och entreprenörer; människor som har bidragit till utvecklingen av ett globalt, fritt och öppet internet. Förutom kategorin innovatör, där Anne-Marie placerar sig, finns också pionjärer och ”global connectors”.

Bakom internet Hall of Fame ligger internet Society, ISOC, en internationell organisation som jobbar för ett öppet och transparant internet. Anne-Marie väljs in för sitt långvariga arbete med att införa och sprida DNSSEC, tjänsten som gör internet säkrare genom att säkerställa innehållet i DNS med hjälp av kryptografiska metoder.

Vi på IIS är så klart sprickfärdiga av stolthet över vår duktiga säkerhetschef som just nu befinner sig på semester i sin sommarstuga på Åland där hon (typiskt nog en dag som denna) inte har någon internetuppkoppling! Men vi når henne i alla fall över telefon för att gratulera.

Grattis Anne-Marie! Kan du beskriva känslan av att bli invald i internets absoluta finrum?

– Surrealistisk, och jätteroligt så klart! Läser jag namnen på de som hittills valts in så är det ju idel kända namn som verkligen varit med och byggt upp internet till vad det är i dag. Det är en stor ära att få ta plats bland de namnen.

När tidningen Wired skrev om internet Hall of Fame förra året beskrevs de invalda som internetsamfundets mest kända ingenjörer, evangelister och bråkmakare. I vilken av de kategorierna hittar vi dig?

– Ja du, bråkmakare är jag inte och inte heller tekniker. Däremot är jag väldigt envis, så kanske är jag en evangelist då.

Varför tror du att du blir invald?

– Det har kanske att göra just med att jag är så jäkla envis, jag har inte gett upp utan fortsatt att prata DNSSEC med alla möjliga och omöjliga i alla år.

Vad är det som har fått dig att orka fortsätta ”tjata” då?

– Som sagt – envishet, eller så kanske det är för att jag vill vara tvärsemot alla andra? Jag följer inte strömmen hur som helst. Jag ser värdet med DNSSEC av flera skäl, dels gör det DNS säkrare i sitt grundutförande och dels kan man med DNSSEC  tillföra säkerhet inom flera andra områden och protokoll.

Många ser på säkerhetsfrågor som något ganska trist och som ett nödvändigt ont, vad tycker du som ägnat större delen av ditt yrkesliv åt det är tjusningen?

– Jag tycker så klart att det är vansinnigt intressant, det är en ständig utmaning. När du ska försöka skydda något måste du försöka få koll på varenda svaghet och se till att det inte finns en enda lucka eller brist. För de på andra sidan, de som försöker angripa, räcker det med att hitta en enda lucka…

Hur fick du upp ögonen för DNSSEC?

– När jag var på IT-kommissionen i slutet av 90-talet. Jag har alltid vurmat för både kommunikation och säkerhet så när jag fick höra om DNSSEC så tyckte jag att det var en bra sak att ta tag i och vi satsade lite resurser. När jag sedan gick över till Ii-stiftelsen (IIS tidigare namn) 2000 fortsatte jag arbetet och tryckte det igenom styrelsen flera gånger när de hotade att lägga ner. Standarden blev dock sedan inte färdig förrän 2005.

Hade du trott när du började ditt arbete att det skulle ta så lång tid?

– Gud nej! Då trodde vi att det skulle vara klart inom sex månader. Det har tagit sin tid och varit lite av en snöbollseffekt. Nu när bollen väl är i rullning går det snabbt, vi börjar nå en kritisk massa där fler och fler signerar i allt högre takt. Det som verkligen satte sprutt på saker och ting var när rotzonen signerades 2010.

Hittills har du alltså kämpat för införandet av internet i Sverige och DNSSEC över hela världen. Vad blir nästa grej?

– Nu tänkte jag börja ägna mig lite mer åt robusthet, alltså åt att internet blir mer stryktåligt. Just nu är det till exempel mycket försök med överbelastningsattacker, vi måste se till att nätet är robust och har kapacitet även när det hettar till.

Slutligen, hur ska du fira utmärkelsen?

– Jag ska trimma lite gräs och så får jag väl skåla med en GT, för någon champagne har vi inte här i stugan! Sedan kommer jag att vara med på själva prisceremonin i Berlin i samband med IETF-mötet i början av augusti.

Publicerad: 2013-06-27