Prisregn över lärare och elever

Det blev en minst sagt festlig tillställning på Hotel Rival i Stockholm när det återigen var dags för Webbstjärnans årliga prisutdelning.

Från Vinslöv i Skåne hade personerna bakom ett spännande engelskt litteraturprojekt tagit sig. Läraren Sara Bruun hittade via en Facebookgrupp två amerikanska författare som ställde upp och startade ett projekt med eleverna som mynnade ut i webbplatsen thecolourofthehumanheart.se.

thecolourofthehumanheart.se

thecolourofthehumanheart.se

–Det var superspännande att jobba med författarna. De tyckte det var supercoolt att lilla Vinslöv hittade dem i USA. Författarna har hängt med under hela tiden vi jobbat med det här projektet, och gav kontinuerligt respons till elevernas texter. Det ledde till att våra elever blev mer entusiastiska över att läsa på engelska.

Att få ungdomar att läsa är Sara Bruuns mission, och hon berättar samtidigt utan att hymla att man kommit till Stockholm för att ta hem priser.

–Det känns bra att vara på Rival, vi kommer vinna. Jag säger att vi inte är i Stockholm för att vara mesiga. Tvärtom! Jag tränar eleverna att kasta ut jante genom att lyfta blicken och blicka längre bort än Vinslöv, säger Sara Bruun och skrattar.

Vetgiriga elever reflekterar

Maria Franzen är klasslärare åt 22 nyfikna elever i årskurs 1 på Gredelby skola i Knivsta, söder om Uppsala. Tillsammans har man skapat bloggen ettangul.se.

ettangul.se

ettangul.se

–Vi lägger upp allt skolarbete vi göra på vår blogg. Allt från minsta arbetsupgift i svenskan, till att vi är ute och fotograferar. Det innebär att föräldrar kan följa skolarbetet på nära håll. Barnen å sin sida kan reflekterar över sitt eget arbete genom att gå tillbaka till det man publicerat. Det blir en reflektionsplats för barnen kan man säga, förklarar Maria Franzen och berättar att man på köpet har fått med sig mycket kunskap om internet under resans gång.

–Vi har lärt oss massor om hur nätet är uppbyggt och fungerar. Varför det finns och hur det startades. Men nu är det kul att vara på Rival. Det är jättehärligt att vara här, det är en annorlunda arbetsdag. Men vi har ingen aning om hur det kommer att gå, konkurrensen är stenhård.

Unika kakor från Sumpan

Moa Jennersjö och hennes klasskamrater på Grillska gymnasiet i Sundbyberg deltog i tävlingsklassen entreprenörskap. Tillsammans har de startat företaget unikfika.se, som levererar fikakorgar till företag runt om i Stockholm.

unikfika.se

unikfika.se

–Vi gör allting själva, vilket är det som gör företaget unikt. Vi utbildar oss till konditorer så vi vet hur man gör. Sen har vi självklart en unik fin hemsida, förklarar Josefin Torp och menar att de har lärt sig mycket från att de startade företaget tills idag.

–Egentligen borde man fråga oss vad vi inte lärt. Vi har utvecklats som konditorer, pratat med banken och helt enkelt vuxit under året. Vi hoppas att vi ska få gå hem med en liten prischeck när prisutdelningen är över, men vi är så klart glada över att vara nominerade.

Bästa bidrag gjordes av Voxnadalensfyror.se.

Bästa bidrag vanns av Voxnadalensfyror.se.

Filmprojekt i Hälsingland tog hem segern

När tävlingen väl drog igång blev bästa bidrag webbplatsen voxnadalensfyror.se som består av elever i sju skolor som alla bor längs älven Voxnan. Tillsammans med dokumentärfilmaren Josefin Torp har man arbetat med film på sin blogg.

–Vi var med förra året men vann inte. Så det var lite oväntat att vi tog hem det i år, säger läraren Lotten Andersson och förklarar samtidigt att framgångsreceptet är att man helt enkelt har jobbat med en bra idé.

Lotten Andersson.

Lotten Andersson.

Att just voxnedalensfyror.se får priset motiveras med att man skapat en tydlig och fyllig webbplats som arbetar med olika teman som källkritik och internet. Film text och bild blandas på ett naturligt sätt. Något som har varit en genomgående tanke i arbetet.

– Det är mycket som saknas i en liten kommun, vi har till exempel ingen filmpedagog här i Ovanåker. Med Webbstjärnan har vi kunnat lösa många problem som även andra kommuner har. Till exempel hur man kan få elever att jobba med webben, och lära sig att filma och redigera, förklarar Lotten Andersson.

Årets lärare kommer från Huddinge

Läraren Mikael Tylmad har en längre tid varit involverad i att göra internet tillgänglig för sina elever. Under årets prisutdelning på Rival i Stockholm fick han motta priset som årets lärare. Enligt juryns motivering är han en vinnare eftersom han är en pedagog som använder internet som en naturlig del för att uppmuntra sina elever.

Mikael Tylmad.

Mikael Tylmad.

–Det här är min fjärde final. Det känns jätterolig att uppmärksammas med det här priset, berättar Mikael Tylmad strax efter att prisutdelningen avslutats. Tidigare har flera av hans elever på Södertörns friskola i Huddinge vunnit priser i Webbstjärnan, senast förra året. Mikael Tylmad tror sig veta vad det beror på.

–Vår hemlighet i Huddinge är helt enkelt att vi lägger ner mycket tid på våra bidrag. Vi arbetar i princip varje vecka med webbutveckling.

–Samtidigt tycker jag att Webbstjärnan är en fantastiskt bra tävling. Den har blivit en del av vardagen i vår skola. Den blir en extra sporre till hela undervisningen.

Här hittar du listan på alla årets vinnare.

Vill du se prisutdelningen i efterhand hittar du den här.

Fler bilder finns att tillgå på vårt konto på Flickr.

(Bilder i den här artikeln är tagna av fotograf Agnes Stuber.)