Ny Internetguide om digitalt källskydd

Vår nya guide är producerad i samarbete med Svenska Journalistförbundet, och ger konkreta tips om hur man hanterar känslig information och skyddar sina källor.

Den nya guiden är full av fallstudier, lösningar och konkreta tips på hur journalister, arbetsledning och andra som hanterar känslig information kan skydda sitt material och sina källor i det dagliga arbetet.

Introduktionen till digitalt källskydd är författad av de namnkunniga journalisterna Sus Andersson, Petra Jankov (@petrajankov), Fredrik Laurin (@fredriklaurin) och Anders Thoresson (@thoresson). I videoklippet här ovan kan du se en kortare intervju med Anders Thoresson, där han berättar mer om guiden.

Nya kapitel och extramaterial

Den reviderade versionen av guiden innehåller både nya kapitel och nya case. Nyligen släppte vi på IIS även extramaterial som hör ihop med guiden som nu lanseras. digitalt-kallskydd

Kom igång med PGP!” är en grundläggande introduktion till e-postkryptering. Du lär dig att skapa egna krypteringsnycklar och hur du hanterar dem på ett säkert sätt.

Det andra materialet, ”Kom igång med Tor!”, hjälper dig med din webbanonymitet. Du lär dig hur din IP-adress kan avslöja vem du är och hur Tor kan hjälpa dig att ”låna” IP-adresser så att du kan surfa anonymt. Nätets bristande anonymitet beror på en kombination av spårbarhet kopplad till ip-adresser och cookies samt risken för avlyssning.

Här hittar du guiden.

Artikelserie i fem delar

Tidningen Journalisten har samtidigt påbörjat en artikelserie i fem delar om digitalt självförsvar för journalister. Du hittar mer information här och i videoklippet nedanför.