Foto: unicef.se

Lyckad källkritikskampanj ger 8000 kronor till Unicef

1 600 elever har lärt sig mer om digital källkritik i Internetstiftelsens källkritikskampanj. För varje elev skänker vi nu fem kronor till Unicefs arbete för att ge fler barn möjligheten att gå i skolan. Stort tack alla barn och lärare som varit med och bidragit!

Under mars månad utmanade vi på Internetstiftelsen lärare och elever i grundskolan. Uppdraget: Lär er mer om digital källkritik och var med och bidra till att fler barn får möjligheten att gå i skolan. För varje elev som deltar skänker Internetstiftelsen 5 kronor till Unicefs arbete för att ge fler barn i Nepal möjligheten att gå i skolan.

Kampanjen var ett sätt att få lärare att upptäcka vår nya satsning Digitala lektioner; en öppen och kostnadsfri lektionsbank framtagen för att hjälpa lärare att möta de kommande förändringarna i läroplanen kring digital kompetens. På digitalalektioner.se finns färdiga lektioner i programmering, integritet och digital källkritik för alla stadier, framtagna av andra lärare och med tydliga kopplingar till de nya skrivningarna i läroplanen. Det krävs ingen registrering och allt material är fritt för varje lärare att bearbeta så att det passar just hen och hens elever.

Lektionerna i källkritik, som kampanjdeltagarna använde, finns både på introduktionsnivå där eleverna får en grundläggande förståelse för vad digital källkritik är samt fortsättningsnivå med praktiska övningar i hur man kritiskt granskar till exempel webbplatser och bilder. Intresset för att delta var stort och totalt har alltså 1600 elever varit med och bidragit till gåvan till Unicef som landade på 8 000 kronor.

I dagsläget finns runt 50 färdiga lektioner publicerade, vi fyller ständigt på med nya och innan nästa läsår kommer det att finnas över 100 stycken.

Nedan ser ni gåvobeviset. Klicka på bilden för att förstora.