Foto: Fabian Wester, CC-BY

Fullt ös när årets Webbstjärnor korades på Nalen

120 förväntansfulla barn, ungdomar och lärare, skratt och skål, tusentals ballonger och mitt upp i alltihop – Fågeldansen! Vilken fest det blev då vinnarna i Webbstjärnan 2013 korades.

(Du kan se hela prisutdelningen här)

”Det här måste vara den lyxigaste skoldagen hittills”, hörs en tjej utbrista under minglet strax innan prisutdelningen drar igång. Och det är hon nog inte ensam om att tycka. Barn och ungdomar har rest till Stockholm från landets alla skrymslen och vrår för att vara med på den festfyllda galan.

priserws13

Priserna.

När programledare Ola Selmén, känd från bland annat Amigo, äntrar scenen i stora salongen på anrika Nalen och sparkar igång prisutdelningen går det nästan att ta på spänningen. På bordet intill Ola och hans programledarkollega‚ Webbstjärnans Kristina Alexanderson, står 16 statyetter redo att delas ut till årets Webbstjärnor.

De första som under dånande applåder får komma upp på scen är vinnarna i kategorin bästa Gymnasiebidrag – lag Sportfiskesvenska. Klassen som går första året på Sportfiskegymnasiet i Forshaga håvar hem priset för sin blogg där de publicerar det mesta de gör i svenska A kombinerat med en hel del fiske så klart.

Sportfiskesvenska är också det allra största laget på plats – hela 17 av klassens 29 elever kommer upp på scen!

–  Vi gör mycket filmer som vi lägger upp. Just nu spelar vi till exempel in filmer om bra fiskeställen i Karlstad. Vi samarbetar med Karlstad kommun så det kommer ligga på deras hemsida också, berättar Viktor Olsson.

Från början var det faktiskt många i klassen som var tveksamma till bloggen, berättar eleverna, men de allra flesta har omvänts under läsåret.

– Därför känns det extra kul att vi vann i dag, med tanke på allt jobb vi lagt ner. Det blir en morot för att fortsätta, säger Jörgen Solstad.

Det var deras svensklärare Johan Andersson som anmälde klassen till Webbstjärnan och han och eleverna har tillsammans gjort en spännande resa.

–  Det har varit superroligt att se hur eleverna utvecklats. Från början tyckte många till exempel att det var jobbigt med muntliga presentationer, nu står de obesvärat framför filmkameran och pratar.

För Johan och hans klass, som inte jobbat med internet i skolan på det sättet tidigare, har Webbstjärnan varit ett stöd i arbetet. Han och eleverna har provat sig fram, är det något de behövt hjälp med har David och Therese på Webbstjärnans support alltid funnits nära till hands att fråga.

Årets bidrag – Runningonsunshine.se

Några som byggt en riktigt snygg sajt är årets solklara storvinnare Running on Sunshine, de kammar hem priset både för Årets projektarbete och det mest pretigefyllda av dem alla – Årets bidrag. Därmed lämnar de Nalen 25 000 kronor rikare. Sajten visar på ett snyggt och tillgängligt sätt i realtid hur mycket solenergi som alstras av Öresunds Krafts solceller. Samtidigt som de byggt sajten har också samtliga fyra i laget lärt sig att koda.

–  Det här hade vi aldrig vågat hoppas på, utbrister en strålande glad Sozan Darabi.

– Verkligen inte, det känns jättestort!, fyller Sara El-Said i.

En längre vinnarintervju med Running on Sunshine kan du läsa här.

Nära 40 000 elever har varit med och tävlat

Totalt har nästan 40 000 elever i år varit med och kämpat om ära och berömmelse i Webbstjärnan 2013. Tävlingen som går ut på att skapa egna webbsidor och fylla med innehåll arrangerades i år för femte gången. Bland årets nominerade finns en skön mix av bidrag; allt från klassbloggar till webbshoppar och podcasts. Kolla och inspireras själv, du hittar länkar till alla nominerade bidrag här.

Glad vinnare av Bästa klassblogg

Charmtrollet Ruth Mbeke och hennes kompisar i Slöjdsalarna på Växthuset segrar i klassen Bästa klassblogg för sin blogg där de skriver och lägger upp videoklipp på vad de gör i slöjden. När intervjun är klar hoppar hon ner från scenen med händerna sträckta i luften.

–  Jag är verkligen jätteglad! Berättar hon och sträcker ut armarna så långt det går åt varsitt håll för att måtta lyckan.

Barbro Sköldenberg från Malmö har gjort årets lärarinsats

Bakom våra Webbstjärnor står så klart en lång rad engagerade och duktiga lärare, och självklart ska också de uppmärksammas på en gala som denna! Därför utses varje år Årets lärarinsats. Ett tiotal lärare har nominerats – vinner gör Barbro Sköldenberg från Sofielundsskolan i Malmö. Det är en märkbart rörd vinnare som kommer upp på scen.

– Det här är fantastiskt stort för mig. Det har varit mycket slit och mycket engagemang. Jag upptäckte själv det här med att jobba med webben i undervisningen för bara 2 år sedan. Och sedan dess har mina lektioner bara gått rätt uppåt, ett riktigt lyft!, säger hon.

En och en halv timme senare är alla priser utdelade och vi har dessutom hunnit med den Stora internettävlingen med Olas kluriga frågor, samt att dansa Fågeldansen (för fågeln går ju hand i hand med internet påpekar Ola, tänk bara på Twitter och Angry Birds.). En lista på samtliga vinnare hittar du här.

ballongerws13

Ingen gala utan ballonger!

Prisgalan avslutas med festligt fika och många passar på att plocka med sig några av de över 1 000 heliumballongerna som hänger i taket innan de går. Ballongerna är något av en tradition på Webbstjärnans prisutdelningar och Torbjörn och hans dotter Michelle har åkt ända från Sundsvall för att se till att Nalen fylls med ballonger.

Sångsvanarna framför en sång om Webbstjärnan

I minglet träffar vi Sångsvanarna i klass 1A på Svandammsskolan i Nynäshamn. De har med hjälp av sång lärt sig saker i både svenska och engelska , något de berättar om på sin klassblogg.

De har till och med ärat oss på Webbstjärnan genom att skriva en sång, speciellt för prisutdelningen. Tack så mycket!

–  Det har varit en grym dag! Summerar de dagen.

Och det är väl en sammanfattning så god som någon av Webbstjärnan 2013, som vi nu avrundar med Sångsvanarnas egen sång. Vi ses nästa år!

Fler bilder från prisutdelningen

Vi hade självklart en proffsfotograf på plats för att plåta alla stjärnor och prisutdelningen. De fotona kommer inom kort. Under tiden får ni hålla tillgodo med Webbstjärnans personals egna bilder!

scenenws13

Scenen.

tavlingenws13

Dags för den Stora internet tävlingen.

olaselmenws13

En taggad Ola Selmén strax innan prisutdelningen drog igång.

sangsvanarnaws13

Sångsvanarna skålar!

ws13fotografering

Alla lag fotograferades i vår uppställda studio.