Digital kompetens i fokus

Snart kommer Skolverket med nya direktiv som gör att digitalt skapande och programmering får tydligare skrivningar i läroplanen. Med anledning av detta bjöd IIS in ett åttiotal pedagoger till en heldag kring digital kompetens, digitalt skapande och programmering.

Det blev en minst sagt inspirerande dag med föreläsningar och möjligheter att prova på allt från programmering till 3D-printing och robotbygge. Det blev även ett tillfälle för många pedagoger att träffa kollegor och utbyta idéer kring hur arbetet med läroplansförändringar kan ske i skolan.

Dra lärdomar

Kristina Alexanderson på IIS har ett förflutet som pedagog och har anordnat dagen om digital kompetens. Hon hoppas att en lärdom man tar med sig hem att digital kompetens även handlar om kompetens inom olika områden som inte nödvändigtvis behöver vara digitala.

–Jag hoppas också att man tar till sig budskapet att det är dags att sätta igång och börja arbeta där vi står. Folk är medvetna om att tiden tickar fort och att vi måste göra någonting, säger hon.

Äga förändringen

Micke Kring.

En av de som stod på scen i IIS lokaler var Micke Kring som är IT-pedagog på Årstaskolan i Stockholm och vinnare av lärarpriset Guldäpplet. Han instämmer i tesen att det är dags att arbeta mer med digital kompetens i skolan.

–Den röda tråden i mitt anförande idag var att vi måste äga förändringarna i läroplanen och agera själva utan att sitta och vänta på att andra människor ska göra något. Det är en av anledningarna till att jag passade på att kasta ut massa krokar och se om det finns andra här som kanske vill samarbeta kring frågan nu, innan Skolverket släpper något i som vi inte riktigt vet vad det är ännu.

Nya perspektiv

Årstaskolan har uppmärksammats för sitt arbete med digitalisering och webbaserade tjänster. Micke Kring är hubben för utveckling och drift av dessa tjänster i samarbete med kollegor. Dagen hos IIS har varit givande menar han.

–Det har varit helt fantastisk. Den här dagen har gett mig massa nya perspektiv, bland annat av Katarina Lycken Rüter som berättade hur hon som bildlärare konkret jobbar ämnesintegrerat i sin klass på Mediagymnasiet Nacka Strand. Det var även ovärderligt med statistiken vi fick oss till livs av Pamela Davidsson från IIS. Det är skönt att vara med på en sådan här heldag när skolan är över för läsåret och det finns tid för reflektion. Jag är en sådan som måste sortera mina intryck så det är svårt att ge ett svar nu på vad jag tar med mig härifrån, men jag kommer absolut att få med mig kunskaper hem, förklarar Micke Kring.

Här hittar du fler bilder från dagen.