Foto av Tobias Edlund 

Programmerare och föräldrar på ett Barnhack hos IIS.

Barnhack åker ut på ny turné

IIS populära Barnhack åker ut på turné och tar med sig ett nytt upplägg. Istället för kurser på fritiden kommer elever nu lära sig programmera i klassrummet på lektionstid.

Ålder är inget hinder för att lära sig programmera – därför arrangerar IIS Barnhack, där barn i mellanstadieålder får lära sig att bygga egna spel i programmet Scratch.

Scratch är utvecklat på MIT i Boston och riktar sig speciellt till barn som vill komma igång med programmering. Gränssnittet är enkelt och består av block man drar och släpper för att bestämma vad en figur ska göra i spelet.

Vanligtvis arrangeras kurserna på IIS kontor, men för att även de som inte kan komma dit ska kunna testa programmering ger sig Barnhack nu ut på sin fjärde turné. Nytt för den här gången är att man kliver in i klassrum för att hacka under lektionstid. Det är lärare på skolorna turnén besöker som själva anmält intresse.

– Nu när digital kompetens kommer att ingå i läroplanen känns det logiskt för Barnhack att haka på. Genom att dyka upp på skoltid kan vi också nå alla barn i en klass, inte bara de som anmäler sig för att vara med på fritiden., säger Cia Bohlin, chef för Kunskap och Analys på IIS.

Arrangemangen är helt gratis och turnén kommer att dyka upp på 22 skolor på olika håll i landet under november och december.

Men planerna stannar inte där. För att sprida kunskapen ännu mer vill IIS hjälpa lärare att själva ta stafettpinnen vidare och skapa egna programmeringslektioner.

Med hjälp av det lektionsmaterial från IIS som släpps senare i vinter ska lärare på ett enkelt sätt kunna skapa lektioner i programmering, källkritik och annat som ska öka barnens digitala kompetens. Materialet består av filmer, övningar och instruktioner till läraren tillsammans med information om hur lektionen passar ihop med läroplanen.

– Vi vet att många lärare tycker att det är svårt att hålla lektioner om digital teknik, framför allt när det kommer till programmering. Därför har vi tagit fram material som visar att det inte behöver vara så krångligt – vi tror att det kommer att uppskattas av lärarna, säger Cia Bohlin.

Vill du veta mer om Barnhack och få information om kommande arrangemang? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Hit kommer Barnhacksturnén:

Vecka 45 

6/11 Örbyskolan, Älvsjö

6/11 Björkängsskolan, Töreboda

7/11 Norrbackaskolan, Visby

8/11 Väskinde skola, Visby

9/11 Hamnskolan, Stockholm

10/11 Vällingbyskolan, Vällingby

 

Vecka 46

13/11 Freinetskolan Kastanjen, Norsborg

14/11 Vistaskolan, Huddinge

15/11 Balingsnässkolan, Huddinge

15/11 Nygårdsskolan, Billdal

16/11 Ursviksskolan, Sundbyberg

17/11 Årstadalsskolan, Stockholm

 

Vecka 48

27/11 Sörbyskolan, Gävle

28/11  Bergby centralskola, Bergby

29/11 Mo Skola, Söderhamn

30/11 Trönö skola, Trönödal

30/11 Kyrkbyskolan, Nödinge

1/12 Björksätraskolan 4-6, Sandviken

 

Vecka 49

4/12 Östbergsskolan, Frösön

5/12 Treälvsskolan, Lit

6/12 Sånghusvallens skola, Ås

7/12 Ås skola, Ås (turnéns sista dag)