Öppen källkod

IIS bidrar, som en del i vårt arbete kring öppenhet och stöd av öppna standarder, med öppen källkod i flera av våra interna och externa projekt. Följande är en lista på de projekt där vi arbetar med öppen källkod.

PacketQ

PacketQ är ett verktyg för att analysera insamlad nätverkstrafik, primärt DNS och ICMP-trafik. Trafiken som samlas in i PCAP-filer kan sedan PacketQ läsa, filtrera och gruppera med hjälp av helt vanliga SQL-frågor. Verktyget är byggt i C av prestanda och portabilitetsskäl. Det finns också ett prototyp-GUI som låter användaren göra paketanalys via en vanlig webbläsare.

http://github.com/dotse/packetq

DNSCheck

DNSCheck är ett program designat för att hjälpa människor att kontrollera, mäta och förhoppningsvis också bättre förstå hur DNS, domain name system, fungerar.
http://github.com/dotse/dnscheck

Zonemaster

Zonemaster är vårt samarbete med AFNIC (ansvariga för .fr-domänen), och är på väg att ersätta vårt verktyg DNSCheck och fransmännens verktyg Zonecheck. Zonemaster är redan nu ett betydligt bättre mätverktyg än DNSCheck. Mer information på vår Github-sida.

Hälsoläget

Vi har årligen utfört Hälsoläget-mätningar som ingått i rapporterna med samma namn. Den plattform som vi använt för att mäta bygger delvis på DNSCheck, men också andra verktyg runt omkring. Denna programvara kallar vi för Hälsoläget-plattformen.

Verktyg för IDN

Inom ramen för vår PDT-tjänst finns ett par öppna bidrag för olika  IDN. ”idn-properties” är ett verktyg för att snabbt kolla igenom IDN-tabeller efter olika typen av teckenklassningar i Unicode, och IDN Reference Tables som är en uppsättning tabeller som definierar vilka tecken som ingår i ett språk eller script.

Crypt::PKCS11

För att prata med HSM:er används ofta ett gränssnitt som heter PKCS#11. Vi har tagit fram biblioteket Crypt::PKCS11 som implementerar PKCS#11 i Perl.

OpenDNSSEC

IIS har varit med och bidragit med en substantiell del av OpenDNSSEC, en programvara för DNSSEC-signering av domäner.

Bredbandskollen TPTEST

Här hittar du all källkod till versionerna tptest 3 & 5, server och klientdel, men även källkod till Bredbandskollen light som kan användas för att göra en enkel nedlänks-mätning Bredbandskollens huvudmätsystem är inte tillgängligt som opensource, detta pga att denna är under kommersiell licens.
http://github.com/dotse/bbk

Internetfonden

Internetfonden har finansierat flera öppna programvaror. Här är en lista till projektresultat som fylls på efterhand.