WordPress.org

Media

Menyalternativet Media är en genväg direkt till mediahanteraren, så att du kan ladda upp nya filer, redigera bilder och så vidare även om du för tillfället inte skapar ett nytt inlägg.

Sidor

Sidor har mycket gemensamt med alternativet för Inlägg. När du klickar på Sidor får du se en översikt över webbplatsens alla sidor, och klickar du på Skapa ny kommer du till Textredigeraren.

Den stora skillnaden jämfört med Textredigeraren för inlägg är rutan som heter Sidattribut. Här kan du dels sortera in din nya sida som en undersida till en befintlig och dessutom ge den en ordningssiffra. Tillsammans används de här två möjligheterna för att bygga upp en sidhierarki med huvudsidor och undersidor sorterade i den ordning som du vill ha dem. Vissa teman lägger automatiskt till menyalternativ för alla sidor du skapar, och då används sidornas inbördes hierarki. Normalt sett sorteras sidorna i bokstavsordning, men med hjälp av siffrorna kan du själv bestämma vilken som ska komma först.

Om ditt tema har olika sidmallar finns dessutom en lista där du kan välja vilken mall sidan ska använda.

Kommentarer

Här hittar du alla kommentarer som du fått på dina inlägg och sidor, under förutsättning att du aktiverat funktionen som låter dina besökare lämna kommentarer. (Det gör du under Inställningar och Diskussion.)

Från översikten kan du bland annat svara på enskilda kommentarer eller markera flera för att godkänna eller radera.

Utseende

Screen Shot 2016-09-06 at 14.15.45

Nya teman, inställningar för menyer och annat hittar du under ­Utseende

Teman

Hur din webbplats ser ut ställer du in under Utseende. Det första alternativet, Teman, visar de teman som du har installerat på din webbplats och vilket av dem som är aktivt. Här kan du välja att tillfälligt testa ett installerat tema. Det gör du genom att föra muspekaren över bilden och välja Förhandsgranskning live. Är du nöjd med det du ser kan du därefter välja Aktivera.

För att installera fler teman klickar du på Lägg till nytt. Då kommer du till en sida som visar de teman som finns att hämta hem från WordPress.org. Längst upp finns olika filtermöjligheter, där Filter för egenskaper låter dig ange några saker som du gärna vill se i temat till din webbplats. För de teman du hittar kan du välja att göra en förhandsgranskning. Det är dock inte en förhandsgranskning med innehållet från din egen webbplats, utan istället med innehåll från en testsajt som finns på WordPress.org. För att kunna göra en förhandsgranskning med ditt eget innehåll måste du först installera temat på din egen server.

På sidan där du lägger till nya teman kan du också ladda upp ett tema som du hämtat hem från ett annat ställe än WordPress.org. Det finns många webbplatser som tillhandahåller både teman som är gratis och sådana som kostar pengar. Men du behöver vara medveten om att teman till WordPress.org kan innehålla skadlig kod som exempelvis gör att din webbplats kan användas för spam. På WordPress.org finns en sida som länkar till företag som säljer kommersiella teman1. Att köpa från något av de företagen minskar risken för att drabbas av de problemen.

1. https://wordpress.org/themes/commercial

Checklista! Välja tema

Att välja tema handlar om mer än att hitta rätt stil. Här är några saker du bör tänka på.

  • Hur många kolumner? Teman kan ha allt från en till fyra kolumner, men det vanligaste är två eller tre inklusive huvudkolumnen där blogginläggen visas. Välj inte ett tema med fler kolumner om du inte har en speciell idé om vad du ska fylla dem med.
  • Funkar det i mobilen? Många moderna teman anpassar sig automatiskt till mindre skärmar, på till exempel surfplattor eller mobiltelefoner. De kallas responsiva ­(responsive). Välj ett sådant tema om du har möjlighet!
  • Finns det plats för dina menyer? Vissa teman har plats för extra menyer, till exempel i sidfoten. Bestäm dig för hur många du behöver innan du väljer tema.
  • Ska du betala? Vissa teman kostar pengar. De är ofta riktigt välgjorda, men utbudet av gratis teman är stort. För en vanlig användare räcker de utmärkt.
  • Uppdateras temat fortfarande? När nya funktioner läggs till i WordPress kan temat behöva uppdateras. Kolla att det fungerar med den senaste WordPressversionen.

Anpassa

Screen Shot 2016-09-06 at 14.19.17

Anpassaren låter dig jobba med webbplatsens utseende.

Under menyalternativet för att välja tema hittar du Anpassa. Det är ett verktyg som låter dig ändra många delar i din webbplats utseende: Här kan du ladda upp logotyp, byta namn och slogan, ändra i färger och göra andra inställningar beroende på vilket tema du har valt. Här hittar du också ett verktyg för att skapa och redigera webbplatsen menyer och bestämma vilka widgets som ska finnas i sidopanelerna.

Slutligen finns en inställning där du kan bestämma om webbplatsens startsida ska innehålla de senaste inläggen eller om du istället vill att dina besökare ska mötas av en statisk sida.

Längst ned i menyn till vänster hittar du tre ikoner som låter dig testa hur webbplatsen ser ut för besökare som använder dator, pekplatta respektive mobiltelefon. När du är nöjd med dina inställningar klickar du på Spara & publicera längst upp till vänster på skärmen.

Låt betygen guida dig

De teman – och även de tillägg – som finns att ladda ner från WordPress webbplats betygssätt av användarna. Om du hittar flera teman eller flera tillägg som ser ungefär likadana ut eller gör ungefär samma sak, då kan betygen hjälpa dig att välja.

En annan sak värd att titta på är när ett tema eller ett tillägg senast uppdaterades och vilka versioner av WordPress det fungerar med. Saker som inte uppdaterats på länge bör du i första hand undvika. Risken är annars stor att det slutar att fungera när WordPress uppdateras.

Widgets

Screen Shot 2016-09-06 at 14.21.10

Widgets och sidopaneler är ett sätt att bygga en struktur som återanvänds på alla sidor på din webbplats.

Under Widgets hittar du de tillgängliga widgets som finns till vänster, medan en lista med de sidopaneler som finns i ditt tema finns till höger.

Du drar den widget du vill placera i en sidopanel från vänster till höger. För att ändra i inställningarna för en widget klickar du på den lilla pilen som dyker upp när du släppt widgeten på sin plats. Om du vill kan samma widget användas på flera olika ställen, med olika inställningar.

Menyer

Screen Shot 2016-09-06 at 14.22.18

I WordPress.com har du full kontroll över menyerna på din webbplats.

I Menyer skapar du menyerna till din webbplats och bestämmer var de ska visas på webbplatsen. Detta är nämligen två olika delar.

Varje tema har ett antal olika menyplaceringar, ställen där det går att visa menyer om du vill. Vilka de är kan du se i fliken Hantera positioner.

Detta innebär att du kan skapa fler menyer än det finns plats för på din webbplats, och sen testa dig fram till vilken du tycker fungerar bäst. Det innebär också att samma menyinnehåll enkelt kan användas på flera olika placeringar.

För att lägga till nya alternativ i en meny väljer du från dina sidor, inlägg och kategorier i rutorna till vänster. Där kan du också välja att skapa ett menyalternativ som leder till valfri länk på webben. Allt eftersom du lägger till fler alternativ dyker de upp under rubriken Menystruktur till höger. Här kan du klicka och dra på de olika alternativen, både för att sortera dem och för att placera dem som huvud- och underalternativ.

När du är nöjd klickar du på Spara meny och går sedan vidare till fliken Hantera positioner för att välja var på din webbplats menyn ska användas.

Jetpack bygger ihop WordPress.org med WordPress.com

Ett tillägg som är värt att lyfta fram är Jetpack. Det utvecklas av Automattic, företaget bakom WordPress, och ger WordPress.org en hel del extrafunktioner. Bland annat flera som ursprungligen bara funnits för WordPress.com. Hit hör bland annat den nya textredigeraren och statistikfunktioner.