WordPress.com

Inställningar

Här hittar du diverse inställningar för hur din webbplats fungerar. Du kan bland annat ändra namn och slogan, bestämma om webbplatsen ska vara offentlig eller privat, vilken kategori som ska vara förvald när du skapar nya inlägg och om kommentarer ska vara tillåtna och vilka regler som i så fall ska gälla för dem.

WP-Adminpanel

Screen Shot 2016-09-06 at 13.47.24

WordPress.com kan du använda samma admin-panel som ­används i WordPress.org – om du vill.

Om du lägger till /wp-admin efter adressen till din webbplats på wordpress.com kommer du till samma administrationsgränssnitt som WordPress.org använder. I stort är det bara ett annat utseende till samma funktioner, men i vissa fall finns lite mer detaljerade inställningsmöjligheter.

Det är också i admin-panelen som du hittar exportfunktionen. Om du i framtiden vill flytta från WordPress.com till WordPress.com kan du skapa en kopia av alla dina inlägg här. Eller till och med köpa en tjänst som tar hand om flytten åt dig.

Aktivera tvåfaktorsinlogg på fler ställen

Tvåfaktorsautentisering är ett bra sätt att skydda sina internetkonton mot intrång, även om användarnamn och lösenord skulle komma på drift. Många av de största nättjänsterna erbjuder den här möjligheten, så har du exempelvis konto hos Facebook, Twitter, Dropbox, Apple eller Microsoft – överväg att aktivera funktionen även där.

Gör din inlogg ännu säkrare

Genom att gå till inställningarna för ditt konto och välja Säkerhet kan du skydda det ytterligare.

Ett bra lösenord är ett sätt att försvåra för andra att logga in på dina konton på nätet. Men det finns fler. Allt fler tjänster, bland andra WordPress.com, erbjuder något som kallas för tvåfaktorsautentisering. Krångligt namn, men idén är enkel: Det vanliga lösenordet kompletteras med ytterligare ett sätt att bekräfta vem man är.

Problemet med ett lösenord är att det egentligen inte säger något om att det verkligen är rätt person som försöker logga in till ett konto. Bara att det är någon som kan lösenordet. Man brukar dela in identifieringsmetoder i några olika kategorier:

  • Något man kan, exempelvis ett lösenord.
  • Något man är, exempelvis ett fingeravtryck.
  • Något man har, exempelvis en bankdosa.

Genom att kombinera två olika metoder får man tvåfaktorsautentisering, och en bättre koll på att det inte är någon som kommit över lösenordet som försöker logga in.

WordPress.com använder en app från Google som heter Authenticator och kan laddas ner till både Android och Iphone. Den skapar hela tiden nya sexsiffriga koder som kompletterar användarens vanliga lösenord.

Ditt telefonnummer behöver WordPress.com som skyddsnät. Skulle Google-appen sluta fungera eller om du blir av med din telefon kan du inte ange den sexsiffriga koden och inte heller logga in på ditt konto. WordPress.com kan i den situationen istället skicka en tillfällig kod via sms.

 

 

Spara

Spara

Spara