En introduktion till WordPress

Teman är ett enkelt sätt att byta utseende på din webbplats

Screen Shot 2016-09-06 at 08.42.18

Några av de teman som finns att välja bland på WordPress.com.

För att formge en webbplats används verktyg som HTML och CSS. Den som behärskar dem har också full kontroll över hur en webbplats ska se ut.

För den som använder WordPress krävs inte samma kunskap. Genom så kallade teman kan webbplatsens utseende lätt ändras. Med dem anpassas färger, ikoner, antalet kolumner på webbplatsen, hur sidohuvud och sidfot ser ut och massor av andra aspekter av utseendet.

Oavsett om du väljer att använda WordPress.org eller WordPress.com finns ett väldigt stort utbud att välja bland och sannolikt hittar du något som passar ditt projekt. Genom ett verktyg i admin-­panelen finns dessutom ofta möjligheten att göra förändringar i temats utseende.

Om du väljer att använda WordPress.com är du hänvisad till de nästan 400 olika teman som erbjuds i tjänsten. Om du istället väljer att köra WordPress.org på en egen server blir utbudet ännu större. Teman utvecklas av både privatpersoner och företag, och det finns både sådana som är gratis och sådana som kostar pengar.

Men en varning är på sin plats: Vissa av de teman som finns till WordPress.org innehåller funktioner som i hemlighet utnyttjar din webbplats för att bland annat skicka spam eller smitta besökares datorer med virus. En rekommendation är därför att bara ladda ner teman från stora, välkända sajter.

Inlägg och sidor

Innehållet på en webbplats byggd med WordPress är antingen ett inlägg eller en sida.

Inlägg är innehåll som vi förknippar med bloggar eller nyhets­flöden, texter som har en inbördes kronologisk ordning och oftast är sorterade så att den senaste texten är den som visas först.

På sidorna finns innehåll som är mer tidlöst. Typexempel är en sida som presenterar webbplatsen och dess syfte, eller en sida med kontaktuppgifter till dem som ligger bakom webbplatsen.

Det finns däremot inga skillnader vad det gäller själva innehållet på en sida eller i ett inlägg. Båda typerna kan innehålla text, bild, video eller ljud.

Hitta skadlig kod på din WordPress-sajt

I kapitel 4 kommer vi bland annat gå igenom hur så kallade tillägg, på engelska plugins, låter dig bygga ut din WordPress med nya funktioner. Det finns bland annat säkerhetstillägg som skyddar din webbplats mot intrångsförsök men också fungerar som ett slags antivirusprogram och varnar dig om du råkar installera ett tema med skadlig kod.

Kategorier och etiketter

Screen Shot 2016-09-06 at 08.47.27

Inlägg måste höra till en kategori, medan etiketter är valfria.

I takt med att du skriver allt fler inlägg på din webbplats kan du behöva hjälpa dina besökare att hitta det de är intresserade av. Till din hjälp har du kategorier och etiketter.
Kategorier handlar om helikopterperspektiv, etiketter om detaljer. Med kategorier kan du till exempel dela in inläggen i bloggen som artiklar och nyheter medan etiketterna (som ibland också kallas för taggar) kan användas för att tala om vilka ämnen respektive inlägg handlar om.

När du bestämmer vilken struktur webbplatsen ska ha går det bland annat att använda kategorierna för att skapa en blogg och ett nyhetsflöde som innehåller inläggen från respektive kategori.

Varje inlägg måste höra till minst en kategori. Gör du inget aktivt val hamnar de i standardkategorin uncategorized. Värt att notera är också att det bara är webbplatsens inlägg som kan använda kategorier och etiketter. De sidor du skapar får klara sig utan.

Inläggstyper

Vid sidan av kategorier och etiketter går inläggen att ordna på ytterligare ett sätt: Utifrån format. Gör du inget aktivt val blir antas inlägget vara standard. Andra alternativ är bland annat.

Screen Shot 2016-09-06 at 08.50.40

Vilka inläggsformat och hur de visas beror på vilket tema du valt till din webbplats.

Exakt vilka val som finns tillgängliga beror på vilket tema du valt till din webbplats. Med hjälp av de olika inläggsformaten kan ett tema nämligen visa ett inlägg på ett sätt som är anpassat till vilket slag av innehåll det är. Här får du helt enkelt testa dig fram, både vad det gäller att hitta ett tema som stöder de inläggsformat du vill kunna använda och som sedan visar dem på ett sätt som du är nöjd med.