Att bygga en webbplats

Har du funderat på vad som händer bakom kulisserna när du surfar runt på webben? Ska du bygga en egen webbplats behöver du veta lite om det.

Webben består av ett gigantiskt antal webbservrar runt om i världen. En webbserver är en internetansluten dator som 24 timmar om dygnet väntar på besökare i form av webbläsare. När du knappar in www.iis.se i webbläsarens adressfält kontaktar den IIS webbserver och ställer en fråga. Översatt till mänskligt språk lyder den ungefär: ”Kan du vara snäll och skicka mig förstasidan på din webbplats?”

Webbservern svarar med att skicka tillbaka webbsidan med allt innehåll i form av text, bild, video och annat. När webbläsaren tagit emot allt visar den det på din skärm.
För att kunna skapa en webbplats behöver du därför tre saker:

 • En server där webbplatsen ska finnas.
 • En adress till servern så att besökare kan hitta till den.
 • En webbsida med text och bilder som servern kan skicka när någon surfar in på din webbserver.

Har du aldrig tidigare byggt en webbplats kan allt detta kännas förvirrande. Men misströsta inte, på nätet finns paketlösningar som innehåller allt som du behöver. En av dem handlar den här guiden om: WordPress.com. WordPress finns också i ett utförande för dig som vill ha full kontroll och hellre installerar verktyget på din egen server. Den heter kort och gott WordPress. Men i den här guiden har vi valt att kalla den för WordPress.org, adressen till den webbplats där du kan ladda ner WordPress för installation. När det står ”Wordpress” i texten handlar det om saker som är identiska i de båda varianterna, medan WordPress.com och WordPress.org används för att peka på unika egenskaper hos tjänsten respektive den version du kan installera på en egen server.

Det här är WordPress

WordPress är ett av världens mest använda webbpubliceringsverktyg. Ett publiceringsverktyg är en programvara som gör det enkelt att lägga ut nya artiklar och blogginlägg på webben. När din webbplats väl fått de funktioner och det utseende du vill ge den är det inte mer komplicerat att publicera nya saker på webben än att skriva ett nytt dokument i datorns ordbehandlare. Utan ett publiceringsverktyg skulle det däremot krävas betydligt fler och mer avancerade moment för varje ny text.

Genom att registrera ett gratiskonto på WordPress.com får du tillgång till en server där din webbplats kommer att finnas, en adress och publiceringsverktyget. Precis som på många andra ­gratistjänster på nätet finns också möjlighet att bli betalande kund och därmed också få tillgång till ett antal extra funktioner. Vilka de är kommer vi att gå igenom senare i boken, men grunderna kommer du att kunna hänga med i utan att det kostar dig något.

En fördel med att välja WordPress.com är att stora delar av publiceringsverktyget är översatt till svenska. En annan fördel jämfört med många andra liknande tjänster är att du i framtiden kan flytta din webbplats till en egen webbserver men ändå fortsätta använda WordPress. En vanlig anledning att välja WordPress.org på en egen server är större flexibilitet. Använder du WordPress.com är du begränsad till de funktioner som tillhandahålls där, medan det finns gott om extrafinesser att skaffa till WordPress.org på en egen server.

Domännamn visar vägen på internet

Alla prylar som kopplas upp till internet har något som kallas för en IP-adress. Den används för att se till att saker och ting som skickas via nätet hamnar på rätt ställe, att webbläsaren hittar fram till rätt webbserver, att chattmeddelandet kommer till rätt mobiltelefon och så vidare.

IP-adresser är en kombination av siffror och punkter. 91.226.36.46 leder exempelvis fram till IIS webbplats. Testa själv att skriva in den adressen i din webbläsare!

Men sifferkombinationer som 91.226.36.46 är svåra att komma ihåg för oss människor. Lösningen på problemet är domännamn. Vill du besöka IIS webbplats är det lättare att komma ihåg www.iis.se än 91.226.36.46.

Domännamn är alltså en teknisk lösning som kopplar begripliga namn till de adresser som alla uppkopplade prylar faktiskt använder. Runt om på nätet finns datorer som fungerar som telefonkataloger. När du matar in www.iis.se i din webbläsare skickar din dator först en fråga till den av dessa kataloger: ”På vilken adress finns
www.iis.se?” och får ”91.226.36.46” som svar.

Genom att använda domännamn istället för sifferadressen blir det också lättare att flytta på nätet. Skulle IP-adressen för IIS webbplats ändras behöver inte alla besökare få reda på det. De fortsätter att knappa in www.iis.se precis som vanligt, men bakom kulisserna är svaret från katalogen som håller koll på vilken IP-adress som hör till vilket domännamn ett annat.

När du använder gratistjänsten på WordPress.com går det bara att använda adresser som slutar på just WordPress.com, exempelvis wpguide2.wordpress.com. Det innebär att webbplatsen blir låst hos WordPress.com. Vill du i framtiden flytta den till en annan tjänst måste du också byta adress.

Väljer du i stället att skaffa en egen domän har du alla möjligheter att använda den tjänst som passar dig bäst för tillfället. Om dina besökare lärt sig att din webbplats har adressen www.wpguide2.se spelar det ingen roll om den ligger hos WordPress.com eller om du flyttat den någon annanstans.

Med en egen domän får du också bättre kontroll över dina e-postadresser. Samma sak gäller där. Du kan skaffa en adress hos exempelvis Googles tjänst Gmail, men väljer du att använda en adress som slutar på gmail.com är du fast. Om du istället kopplar ett eget domännamn till Gmail kan du ta emot och skicka från adressen info@wpguide2.se oavsett vilken e-posttjänst du faktiskt använder.

Vill du registrera en svensk domän som slutar på .se kan du börja med att besöka www.iis.se för att hitta ett som är ledigt. På www.iis.se/domaner/registrera/tips/ finns några bra saker att tänka på och en lista med alla de återförsäljare, så kallade registrarer, som säljer .se-domäner.

Vill du veta ännu mer om domännamn finns Internetguiden ­Domännamn – allt du vill veta om din adress på nätet att läsa på www.iis.se/lar-dig-mer/guider/domannamn.

Webbplats eller blogg?

Webbplatser är ett samlingsnamn för alla de olika typer av sidor som går att besöka på webben, oavsett om det handlar om stora nättidningar, privata bloggar eller tjänster som Googles sökmotor eller Facebook.

Med WordPress går det att bygga bloggar men också mer avancerade webbplatser. Eftersom vi inte vet vad du tänker använda WordPress till skriver vi ”webbplats” istället för ”blogg” i den här Internetguiden.

De första stegen till en ny webbplats

En väg till en färdig webbplats kan se ut så här:

 1. Bestäm vad webbplatsen ska handla om.
 2. Bestäm vad webbplatsen ska ha för namn.
 3. Registrera ett domännamn som passar.
 4. Bestäm om du ska använda WordPress.com (steg 5) eller ­WordPress.org (steg 6)
 5. 1. Registrera ett konto på WordPress.com.
  2. Välj ett gratistema som verkar bra.
 6. 1. Skaffa ett konto på ett webbhotell.
  2. Installera WordPress.org.
  3. Väljer ett gratistema som verkar bra.
 7. 1. Fyll sajten med några första inlägg. Om du inte har några klara, skapa några dummytexter och -bilder. Det är mycket enklare att ge webbplatsen rätt form och funktion om du har ett innehåll att jobba med.
  2. Skapa de sidor webbplatsen ska ha. Inte heller här måste du fylla med riktigt innehåll än. Det är en bra idé att först skapa webbplatsen struktur. När den känns logisk och enkel för dina besökare att förstå, då är det dags att skriva de riktiga texterna.
  3. Skapa webbplatsens menystruktur.
  4. Gå igenom sidopanelerna och ge dem rätt innehåll.
  5. Använd Anpassaren för att finjustera utseendet.
  6. Om du inte blir nöjd, testa med ett nytt tema.
 8. Fyll din webbplats med rätt innehåll.
 9. Skicka länken till släkt, vänner, kunder eller vilka du nu har tänkt ska besöka din webbplats!

 

Det här är WordPress.org

WordPress finns i två varianter: WordPress.org är en programvara som användaren ­installerar på sin egen webbserver. Det ger fler möjligheter vad gäller webbplatsens utseende och funktion, men är också ett mer komplicerat sätt att starta sin webbplats.

Fördelen med att börja med WordPress.com är att det går snabbt att komma igång, men också att det är förhållandevis enkelt att ”byta upp sig” till WordPress.org om man vill göra det i framtiden.

Båda WordPressvarianterna utvecklas av ett amerikanskt företag som heter Automattic. WordPress.org en programvara med öppen källkod och som är gratis att använda.

Spara