Därför behöver du Tails

Att vara anonym på internet är svårt. Vi lämnar hela tiden massor av små digitala fotspår efter oss. De kommer i form av ip-adresser, cookies, webbläsaravtryck1 och annat som vi normalt sett inte tänker på. Eller ens känner till.

I Internetguiden Kom igång med Tor! visar vi hur anonymiseringsverktyget Tor kan användas för att minska en del av de här riskerna, bland annat genom att på ett säkert sätt tillfälligt "låna" en ip-adress som inte går att spåra. Tor kan också användas för att kringgå eventuell nätcensur, där vissa webbplatser eller visst innehåll på webbplatser är blockerat.

Tor är inte svårt att komma igång med. Men det finns också några egenheter som gör det lätt att tro att Tor ger anonymitet i situatio­ner när så inte är fallet. I grundutförande krävs att den speciella webbläsaren Tor Browser används. Använder du din vanliga webbläsare utan att ändra i inställningarna kommer du att avslöja din faktiska ip-adress även efter det att du har installerat Tor. Inte heller är annan internettrafik än webben skyddad med Tor om du inte ändrar i din dators inställningar så att den skickar all internettrafik via Tor.

Vid sidan av de tekniska aspekterna finns också de rent män­skliga. Med två webbläsare i datorn, din vanliga i kombination med Tor Browser, är det lätt att välja fel. Du tänker kanske att du ska vara anonym men är inte uppmärksam på att det är Firefox och inte Tor Browser som du för tillfället använder.

Tails är ett operativsystem som bland annat adresserar båda de här problemen. Om du använder Tails skickas all internettrafik till och från din dator via Tor. Och eftersom Tails är ett operativsystem som är helt skilt från ditt vanliga operativsystem behöver du starta om din dator när du ska vara anonym och då använda ett gränssnitt som rent visuellt skiljer sig från hur datorn normalt ser ut. Konsekvensen av detta är att du måste fatta tydligare beslut om när du ska vara anonym och när du inte behöver vara det, du får visuella ledtrådar om att du använder datorn i anonymt läge och du minskar riskerna för att begå misstag som röjer vem du är.

Tails – med säkerhet och anonymitet i fokus

Att Tails är ett operativsystem som är helt skilt från din vanliga dator kräver en utförligare förklaring.

Ett operativsystem är den mest grundläggande programvaran i en dator. Den utgör länken mellan hårdvaran, de fysiska delar som datorn är konstruerad av, och alla de program användaren installer­ar. Vanliga operativsystem är Windows, OS X och Linux. Tails är en Linux-variant.

Tips! Tor och Tails och personliga nätkonton

Varje gång du loggar in på ett konto på en av ­nätets alla tjänster riskerar du att röja din ­identitet. Även om Tor och Tails ger dig en lånad ip-adress går den ändå att koppla till dig om du till exempel använder den för att logga in på ditt eget Gmail-konto.

Ett sätt att hantera den situationen är att ­skapa ett separat Gmail-konto, med ett kontonamn som inte avslöjar vem du är, när du använder Tails. Det kontot loggar du sedan aldrig in på igen om du inte använder Tails.

Det normala är att operativsystemet installeras på datorns inbyggda hårddisk och startar när strömmen slås på. Men det går också att koppla in en extern hårddisk eller ett usb-minne med ett annat operativsystem och tala om för datorn att den ska starta det operativsystemet i stället.

Det är den här möjligheten som Tails utnyttjar. Tails installeras inte på datorns inbyggda hårddisk, utan på ett usb-minne2.

Det här är en lösning som ger fler fördelar än dem vi redan gått igenom ovan. Tack vare den här konstruktionen lämnar Tails inga spår efter sig på den dator där operativsystemet används. Du ­stänger av strömmen, stoppar i ditt usb-minne, startar datorn, gör det du ska i anonymt läge, stänger av datorn, plockar ut usb-minnet, startar den igen, nu med datorns vanliga operativsystem som finns på hårddisken. Och när datorn återigen är igång finns inga spår efter Tails på den.

Det här innebär bland annat att Tails ger ett extra skydd i situationer där det räcker att ha programvara för kryptering installerad i sin dator för att bli misstänkliggjord. Datorn kan användas som vanligt, medan usb-minnet med Tails hålls gömt. Det innebär också att det tillfälligt går att låna en dator, använda Tails en stund och sedan ­lämna tillbaka datorn till ägaren i ursprungsskick.

Tips! Installera inga egna program!

Det går att installera egna program i Tails. Men undvik att göra det. Du vet inte vilka säkerhetshål programmen har. Inte heller är det sannolikt att de skickar sin trafik via Tor om du inte ställer in dem att göra det.

Program som du installerar själv riskerar alltså att orsaka precis den typ av risker som du vill undvika genom att använda Tails.

Men det är inte bara datorn som lämnas utan spår efter att du använt Tails. Tails i sig återställs också i ursprungsskick varje gång du stänger av datorn. Därmed finns inga loggar sparade som visar vilka webbplatser du besökt, vilka nätverk du varit ansluten till, vilka chattmeddelanden eller vilken e-post du skickat.

Detta är en grundinställning som gör att den som eventuellt kommer över ditt usb-minne inte kan se vad du har använt Tails till. Å andra sidan innebär det också att Tails blir lite bökigare att använda än ditt vanliga operativsystem. Du måste exempelvis ansluta till ditt trådlösa nätverk på nytt, varje gång du startar Tails.

Det går därför att aktivera funktioner som sparar olika typer av inställningar och användardata. Om det är en bra idé för dig att göra det beror helt och hållet på i vilka sammanhang du använder Tails. Ibland är det kanske bäst att låta inställningarna vara som de är, att knappa in det trådlösa nätverkets lösenord varje gång och använda ett nätbaserat verktyg för e-post och ordbehandling. Andra gånger är det kanske tillräckligt säkert att låta Tails spara dina inställningar och dokument på usb-stickan och därmed göra ”Tails-datorn” lite mer lättanvänd.

Det här kan du göra med Tails

Eftersom ett operativsystem bara ger en dator de allra mest basala funktionerna krävs ett antal program för att kunna använda den till något nyttigt. Förinstallerat i Tails finns:

  • Webbläsaren Tor Browser för att surfa på nätet.
  • E-postprogrammet Icedove, i kombination med OpenPGP för kryptering.
  • Program för krypterad chatt, för att skapa och hantera säkra lösenord, för att kryptera filer och för att använda Bitcoin.
  • Ordbehandlare, kalkylblad och presentationer i kontorspaketet LibreOffice.
  • Program för att jobba med bilder, ljud och video.

Kort sagt finns program för normal datoranvändning. Det är tekniskt möjligt att installera egna program om de som finns inte täcker behoven. Men det är en stark rekommendation att inte göra det. Programmen som följer med Tails är kontrollerade ur ett säkerhetsperspektiv, medan du inte känner till vilka eventuella luckor som finns i de program du själv skulle installera. Programmen som följer med Tails är dessutom inställda att skicka all sin trafik via Tor, medan program som du installerar själv sannolikt inte kommunicerar via Tor och därmed heller inte ger dig den anonymitet som Tor erbjuder.