Förord

Aldrig har it-säkerhet varit ett lika omtalat ämne som idag. Vecka efter vecka fylls löpsedlarna av nyheter om stulna lösenord, manipulerade bankomater och övervakningsskandaler. Varningsbrev från våra banker om illasinnade datorvirus, utformade för att i tysthet stjäla våra sparpengar, hör till vardagen. Kapade Facebookoch Twitterkonton likaså.

Inte undra på att många blir oroliga. Hur vet man att de filer som finns lagrade på ens dator inte kan läsas av någon annan? Hur vet man att ens e-postkonto inte får oväntat besök av en illasinnad angripare? Och kan man verkligen lita på att ens pengar är säkra hos nätbanken? Vågar man ge sig ut på nätet över huvud taget?

Det är för att ge svar på sådana frågor som vi har skrivit den här guiden som är till för att lära dig grunderna i hur man håller sig säker i den digitala världen. Vi bjuder på matnyttiga tips om enkla åtgärder för att hålla din e-post, ditt Facebookkonto och
förord dina bankuppgifter i säkert förvar. Vi förklarar hur saker och ting fungerar och går igenom till synes knepiga ord och förkortningar som “kryptering”, “ssl” och “fabriksåterställning”. Vi ger dig också en inblick i vad som faktiskt händer bakom skärmen och tangentbordet när du knappar in ett lösenord eller loggar in på din nätbank.

Innhåller i den här guiden kräver inte särskilda förkunskaper. Vi har ansträngt oss för att göra den så lättläst som det bara går. För den oinvigde kan it-säkerhet kännas som ett ogenomträngligt komplicerat ämne. I själva verket är det inte alls särskilt svårt att få en känsla för hur allt hänger ihop. Om du klarar av att slå på en dator, ge dig ut på webben och logga in på ett Facebook-konto bör du inte ha några som helst problem att ta dig igenom den här guiden. När du läst klart är vår förhoppning att du ska kunna ge dig ut på nätet trygg i vetskapen om vilka faror som finns där ute, och hur man bäst skyddar sig från att råka illa ut. Med ett par enkla handgrepp går det att göra sig immun mot de vanligast förekommande hoten, och som i de allra flesta sammanhang räcker en skopa eftertänksamhet och sunt förnuft långt.

Daniel Goldberg och Linus Larsson Stockholm, September 2013