Ett säkrare lösenord

Även om det på sikt kommer att bli enklare för internetanvändarna att identifiera sig på nätet är det inte en utveckling som sker över en natt. Det innebär att den i dag dominerande lösningen med användarnamn och vanliga lösenord kommer att leva länge än. Därmed finns det också all anledning att fundera på hur du väljer och hanterar dina lösenord så att de blir så säkra som möjligt. Här följer några råd:

  1. Välj inte lösenord som är lätta att gissa om man känner dig. Alltså inte barnens namn, hunden, katten, bilen, din födelsedag eller favoritlaget.
  2. Välj inte ord som finns i en ordbok. Genom att låta en dator automatiskt testa lösenord går det snabbt att hitta de konton som valt riktiga ord.
  3. Längden är viktig. Långa lösenord är svårare för en människa att gissa och en dator att knäcka. Genom att kombinera flera ord till en lösenfras kan det däremot vara enkelt för dig att komma ihåg.
  4. Använd gärna några siffror och specialtecken, men undvik svenska tecken, så att du kan logga in även om du lånar en dator som saknar svenskt tangentbord.
  5. Skriv gärna upp dina lösenord någonstans där andra inte kan hitta dem.

Om uppgiften att skapa och använda säkrare lösenord känns övermäktig, välj åtminstone ett säkert lösenord till din e-posttjänst. Har du glömt ett lösenord till en webbplats går det ofta att få ett nytt skickat via e-post. Och den som får tillgång till din e-post kan därmed också lätt skaffa sig tillgång till andra webbplatser där du har ett användarkonto.

Ett sätt att hantera lösenord är med ett hjälpprogram i datorn. Där lagras lösenord till alla de tjänster du använder på nätet. För att kunna se användaruppgifterna måste du först mata in programmets eget lösenord, ett lösenord som då väljs enligt principerna ovan.