RSS - navet i din omvärldsbevakning

RSS är som ett tidningsbud för internet. Istället för att behöva ta sig till tryckeriet och hämta tidningen får prenumeranterna den levererad i brevlådan varje morgon. Och den som prenumererar på mer än en tidning klarar sig med en brevlåda, det behövs inte en låda för varje tidning.

Om du börjar använda RSS behöver du inte längre surfa in på de webbplatser (tryckerier) du är intresserad av. Nya rubriker kommer istället att levereras till din RSS-läsare (brevlådan) i takt med att de publiceras.

Och precis som med morgontidningen går det att skaffa flera prenumerationer till RSS-läsaren. 10, 100, 1000 – det spelar ingen roll hur många prenumerationer, RSS-flöden, du lägger till. Alla hamnar på ett och samma ställe och du slipper surfa från webbplats till webbplats för att se om något nytt har publicerats sedan sist. En av de stora fördelarna med RSS är alltså att man sparar tid. En annan är att man inte

riskerar att missa intressanta rubriker. En insatt branschblogg som bara publicerar ett nytt inlägg i månaden kan i värsta fall vara lätt att glömma bort. Med en RSS-prenumeration elimineras den risken: När ett nytt inlägg publiceras dyker det upp i RSS-läsaren.

RSS är en teknik med många år på nacken och som kan användas på flera olika sätt. Förkortningen står för really simple syndication och är i grund och botten ett sätt att transportera information på internet. Vi kommer att använda RSS just för att samla i första hand rubriker och artiklar från många olika webbplatser på ett och samma ställe, men vi ska också använda RSS för att hämta in ytterligare några sorters information.

För att kunna använda RSS behöver du alltså två saker: En RSS-läsare och ett antal RSS-flöden som du vill prenumerera på.

RSS-läsaren är brevlådan

RSS-läsare går att placera i två huvudsakliga kategorier: Tjänster på nätet som du använder i din webbläsare och program som du installerar i din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Men i praktiken är det vanligaste en kombination mellan tjänst och program: Programmen som du installerar i dina prylar kopplas till en tjänst på nätet. Därmed kan du läsa dina RSS-prenumerationer oavsett var du befinner dig. Dina olästa artiklar kan du bläddra igenom på den apparat du har tillgänglig och det som du markerar som läst på ett ställe blir automatiskt markerat som läst i de andra prylarna också.

även om det finns RSS-program som saknar koppling till en RSS-tjänst på nätet är rekommendationen därför att välja en RSS-tjänst på nätet dit du kan koppla program i telefon och dator.

Några av de nätbaserade RSS-tjänsterna är helt gratis, andra kostar någon hundralapp per år. Samma gäller för program till dator, platta och telefon – både gratisalternativ och sådana som kostar pengar finns att välja bland. Kostnaden ligger ofta under hundra kronor och eftersom det är lätt att byta från en RSS-läsare till en annan är det enkelt att prova dig fram tills du hittar en kombination som du är nöjd med.

överkursTips!

Nätbaserade RSS-läsare

På respektive webbplats finns länkar till de program som kan kopplas till tjänsterna.

överkursTips!

Att byta RSS-läsare är enkelt

Grundfunktionen i alla RSS-läsare är densamma: Du lägger till RSS-flöden du vill följa och sedan trillar nya rubriker och texter in.
Skillnaderna hittar du istället i utseende och extrafinesser. Om du efter ett tag upptäcker att du inte är nöjd med den RSS-läsare du har valt är det lätt att byta till en annan. De allra flesta RSS-läsare stödjer en teknik som heter OPML, Outline Processor Markup Language. En OPML-fil innehåller alla prenumerationer du lagt till i din RSS-läsare. Genom att använda din RSS-läsares exportfunktion kan du spara OPML-filen på din dators hårddisk och sedan lägga in den i en annan RSS-läsare som du vill testa.

RSS-flöde är prenumerationen

För att ha glädje av din RSS-läsare behöver du fylla den med prenumerationer. Du kan hitta dem överallt på webben. Vanligast är de hos nättidningar och bloggar. Kanske har du redan sett ikonen med en punkt och två cirkelsegment, ofta i vitt på en orange platta. Den visar att det finns ett eller flera RSS-flöden att lägga till i din RSS-läsare.

Oavsett var på nätet du hittar ett flöde du är intresserad av lägger du till en ny prenumeration i din RSS-läsare på samma sätt:
På de webbplatser du brukar besöka, håll ögonen öppna efter RSS-ikonen.

rss rss rss

När du hittar en RSS-ikon på en webbplats du vill hålla koll på, högerklicka på ikonen och välj Kopiera länken eller motsvarande, beroende på vilken webbläsare du använder. RSS-prenumerationer är nämligen i själva verket webbadresser till speciella sidor på den webbplats du vill följa. Det är genom att lägga till den adressen i din RSS-läsare som du skapar en ny prenumeration.

Sista steget är därför att växla till din RSS-läsare. Beroende på om du använder ett program eller en webbtjänst kommer saker och ting se olika ut, men grundprincipen är den samma: Det finns ett kommando för att skapa en ny prenumeration. Välj det och klistra in adressen du kopierade i steget innan.
Så, klart! Du har skapat din första prenumeration i din RSS-läsare!

Det här är ett exempel på en omvärldsbevakning som bygger på en känd källa, en nättidning eller en blogg som du tycker är intressant. Tidningen eller bloggaren publicerar ofta saker som du vill läsa. Istället för att surfa in på webbplatsen ett par gånger i veckan kan du lägga till RSS-prenumerationen i din RSS-läsare och få alla nya rubriker skickade till den.

Söka med och i RSS

RSS-flöden från dina favoritsajter är ett sätt att hålla koll på källor som du vet ofta publicerar saker som du är intresserad av. Men med RSS går det också att leta efter relevanta artiklar som publiceras på webbplatser som du inte känner till.

På webben finns flera söktjänster där du matar in sökord på samma sätt som när du använder en vanlig sökmotor. Men istället för att visa resultatet i din webbläsare kommer sökresultatet som ett RSS-flöde som du lägger till i din RSS-läsare.

Genom att skapa RSS-flöden från söktjänster som kartlägger stora delar av webben skapar du en bevakning för källor som du inte känner till. Problemet är att webben är stor. Med väldigt generella sökord kommer antalet nya rubriker i de sökbaserade flödena därför att bli gigantiskt. Men kan man avgränsa sina söktermer på ett bra sätt är det är ett effektivt sätt att bevaka. En restaurangägare kan till exempel skapa en bevakning på restaurangens namn och den vägen hitta blogginlägg som gäster har skrivit. Det här är alltså ett sätt att “söka i framtiden”.

Det går också att söka i de RSS-flöden du har valt att prenumerera på. Om söktjänsterna gör det möjligt att bevaka hela webben är det här ett sätt att hitta det som är intressant från de källor du själv väljer. Ett exempel gör det tydligt hur det här kan vara till glädje: Både på regeringens och riksdagens webbplatser finns många RSS-flöden att välja bland. Men det är inte säkert att du är intresserad av allt som kommer i dem. Kanske sitter du som tjänsteman i en av landets kommuner och vill bli uppmärksammad när kommunen nämns i en artikel. Genom att lägga till en nyckelordsbevakning i din RSS-läsare kommer den att leta efter kommunens namn och visa dig varje gång den nämns i något av de flöden som du prenumererar på.

överkursLista!

Sökmotorer med resultat som RSS-flöden

Flera av de här bevakningstjänsterna gör det också möjligt att få nya sökresultat som e-post. Om du redan får väldigt mycket e-post, undvik det alternativet. Försök istället att låta inkorgen i e-postprogrammet innehålla mail från personer som verkligen vill dig något och sköt omvärldsbevakningen med din RSS-läsare.

RSS från andra källor

Nyhetssajter, bloggar och sökningar är tre typer av källor där det går att hitta RSS-flöden att prenumerera på. Men det finns fler exempel.
Många bloggverktyg skapar ett RSS-flöde för kommentarerna till varje enskilt inlägg. Om du läst ett blogginlägg med en intressant diskussion i kommentarsfältet kan du alltså fortsätta att följa den genom att prenumerera på RSS-flödet för kommentarerna till just det inlägget.

Mynewsdesk och Cisonwire är två tjänster som företag och organisationer använder för att skicka ut pressmeddelanden. Och båda tjänsterna erbjuder möjlighet att skapa prenumerationer via RSS.

Slutligen finns det en del webbplatser där det är möjligt att prenumerera på skräddarsydda RSS-flöden. Arbetsförmedlingen är ett exempel. På Arbetsförmedlingens webbplats går det att söka efter lediga jobb baserat på ort, yrke eller en kombination av ort och yrke. Och istället för att besöka webbplatsen och göra om sökningen går det att få den levererad som ett RSS-flöde.

Det finns kort sagt anledning att träna ditt öga att hålla utkik efter RSS-ikonen på de webbplatser som du brukar besöka.