Webbstjärnan

Lag Punkt11

Vinnare i Webbstjärnan!
Bästa bidrag och bästa ämnesövergripande 2009

www.punkt11.se

Deltagare: Stefan Åhman, Adam Åbonde, Anton Matsborg och Catrin Aronsson.

Hur gör man för att vinna Webbstjärnan? För punkt11.se var receptet: Välj ett ämne du brinner för. Var beredd på att lägga ner många timmars jobb. Gör om din sajt flera gånger tills du är nöjd.

De stod finklädda på scenen under prisgalan i maj 2009. Inte bara en gång, utan två. – Vi trodde aldrig vi skulle vinna två priser, säger Adam.

Punkt11 är en webbplats om italienska Neapel, där berg av avfall fyllde gatorna efter att sophanteringen kollapsat 2008. Under en intensiv oktobervecka i Neapel gjorde Catrin, Stefan, Anton och Adam intervjuer med stadens invånare för att kunna skriva reportage om orsakerna till sopkrisen.

När de kom hem till Haninge hade de massor av material att fylla sin webbplats med. De byggde om sajten flera gånger.

– Innan vi åkte till Italien visste vi inte vilka menyer vi behövde, så vi fick ändra efterhand innehållet blev klart. Man måste bearbeta sidan och sedan bearbeta den igen, säger Stefan.

– Det är jättesvårt att göra allting perfekt på första försöket. Det måste få ta lång tid, säger Catrin.

Gruppen tipsar därför om att komma igång tidigt med arbetet. Genom att börja i tid kunde Punkt 11 sprida ut arbetet över året och göra lite i taget. De slapp arbeta ihjäl sig de sista veckorna och när de väl hade kommit igång började det flyta på med nya idéer.

Men gruppen ångrar att de inte renskrev sina anteckningar från Italien med en gång. Eftersom de hade mycket annat skolarbete låg anteckningarna orörda till efter jul.

– Ett par gånger fick vi kontakta våra italienska vänner, för vi förstod inte alla våra anteckningar. Man måste sätta igång att renskriva med en gång, annars blir det svårt, säger Catrin.

Stefan, Anton, Catrin och Adam lade ner mycket arbete på att skapa en tydlig struktur med enkla menyer. Punkt11.se liknar idag inte alls det första utkastet som var väldigt stökigt.

– Nu är webbsidans styrka att den är enkel att hitta på, säger Anton.

Vad tänkte ni på när det gäller designen?

– För att texten ska gå att läsa får det inte vara för liten text, och färgerna får inte vara jobbiga för ögonen. Man får akta sig för att ha för mycket effekter. I första versionen hade vi en stor bakgrundsbild. Då tyckte vi att det var snyggt, men när vi gjorde en ny version märkte vi att den gamla inte var snygg, säger Stefan.

Gruppen tipsar om att hämta inspiration från andra webbplatser. Bland annat besökte de ofta webdesignerwall.com, som är en blogg med topplistor på nya snygga sajter.

– De har enkla sidor där som ändå är väldigt snygga. Man kan kolla på olika webbsidor och försöka kombinera idéer och skapa nåt eget utifrån det man gillar på andra sidor, säger Stefan.

Men snygg design betyder inget om man inte har ett innehåll som är intressant att läsa, poängterar Anton. Och det gäller att tänka på vem som ska ta del av innehållet. Eftersom de visste att folk i Italien skulle vara intresserade av punkt11.se översatte gruppen hela sajten till engelska efter att den svenska versionen var färdig.

Många grupper i Webbstjärnan kommer säkert att göra en webbplats om ett ämne som läraren har bestämt. Men punkt 11 gjorde en webbplats av sitt projektarbete i gymnasiet och kunde välja ämne helt själva.

– Det är viktigt hur man känner personligen för ämnet. Man måste välja nåt som känns roligt. Oavsett hur man gör kommer arbetet att innehålla moment som är tråkiga, och då är det viktigt att man är intresserad av ämnet, säger Anton.

Till sist påminner gruppen om att tänka på att hela världen kan komma åt ens webbplats.

– Personliga saker ska man inte lägga ut. På den engelska sidan har vi också fått tänka på att inte lägga ut allt som personer sa om maffian i Neapel för då skulle de ha kunnat råka illa ut, säger Catrin.

Tre tips från punkt11.se:

  • Börja i tid. Gör lite i taget.
  • Det ska vara lätt att hitta på sajten.
  • Välj en idé du verkligen är intresserad av.

Länktips från punkt11.se:

www.webdesignerwall.com

www.punkt11.se vann bästa bidrag och bästa ämnesövergripande bidrag i Webbstjärnan 09.