Så kan du hålla dig anonym på nätet

När vi nu konstaterat att många olika personer av lite olika skäl kan se vad du gör på nätet – vare sig det är någon av dem som administrerar din uppkoppling, den som har sajten du besöker, myndigheter eller någon annan – är det viktigt att du också vet vad du kan göra för att skydda din identitet och internettrafik. Med andra ord hur du kan hålla dig anonym.

Att känna till några av verktygen för att skydda sin internettrafik är viktigt för många – ofta uppmärksammas till exempel brottslingars behov av att skydda sin trafik, men i själva verket används de här teknikerna av alla möjliga andra – poliser som jagar brottslingar, företag som vill skydda sina affärshemligheter, journalister, uppgiftslämnare, politiska dissidenter och helt vanliga nätanvändare som av någon anledning inte vill att deras trafik övervakas om de kan undvika det.

Bara en sådan sak som att en sajts ägare med hjälp av sparade ip-adresser ofta kan ta reda på vem som besökt deras sida gör att det kan vara bra att använda en mellanhand av något slag för att det ska vara svårare att se vilka sidor du besökt.

Flera olika typer av verktyg finns för att skydda din internettrafik. Vi ska titta på några av de vanligaste och enklaste att använda för en nätanvändare. Det är dock viktigt att komma ihåg att de bara kan bidra till att skydda eller anonymisera din nättrafik – om du drabbats av virus eller fått in något program i din dator som spionerar på vad du gör är de inte till lika stor hjälp.

Proxy

Ett av de enklaste och vanligaste sätten att dölja varifrån du besöker en sida, eller för att kringgå spärrar i vilka sidor man kan besöka på sitt nätverk, är en så kallad proxy-server, en mellanhand som man går via i stället för att besöka en sajt direkt. Det kommer då, för den som sköter ditt nätverk, se ut som att du besöker proxy-sajten och inte din slutdestination. För den som äger sajten du besöker ser det ut som att ditt besök kommer från proxyn och inte från din egentliga ip-adress.

Det finns en uppsjö av olika proxy-servrar man kan använda sig av och det kan vara bättre än ingenting, men i allmänhet kommer inte en proxy-server att kryptera eller på annat sätt skydda din trafik och därför kommer det ändå vara lätt för den som har tillgång till din nättrafik att kunna se vad du gör på nätet. Därför är det inte rekommenderat att bara använda en proxy-server om du verkligen vill vara anonym eller oroar dig för att någon ska se vad du har använt nätet till. Man vet sällan säkert vem den här mellanhanden är.

VPN

Ett kraftigare och mer avancerat verktyg som kan låta en nätanvändare skydda sin trafik är ett så kallat Virtuellt Privat Nätverk – ett VPN. VPN:er kommer i många olika former och låter datorer ansluta till, exempelvis, en arbetsplats intranät som om man var på plats på kontoret, trots att man sitter någon annanstans.

"Virtuellt Privat Nätverk" kan låta komplicerat och rullar inte direkt av tungan, men faktum är att många fler än vad man kan tro använder VPN:er till en massa olika saker. Det kanske absolut vanligaste användningsområdet handlar varken om affärshemligheter eller att lämna uppgifter till journalister. Många använder VPN-nätverk för att till exempel titta på filmer från livestream-tjänster i andra länder än där de själva befinner sig, till exempel för att titta på Netflix-filmer som egentligen bara är tillgängliga i USA trots att man är i Sverige.

Det är möjligt därför att VPN:er inte bara skyddar din nättrafik utan många tjänster låter dig själv välja var "utgången" i nätverket ska vara, alltså om det ska se ut som om du surfar från USA, Sverige, Kina eller Iran. Det finns också en uppsjö av olika kommersiella aktörer på VPN-marknaden att välja emellan. En del håller hårdare på skyddet av kunders personuppgifter än andra och därför är det vettigt att ta lite tid för att leta information om olika företag, vilka uppgifter de sparar och när de kan tänkas lämna ut dem.

Men VPN-nätverk kan också användas för att med hjälp av kryptering skydda nättrafik. Man kopplar upp sig mot VPN-nätverket och surfar sedan via det. VPN-nätverk kan skydda innehållet i din nättrafik och även vem du är, eftersom trafiken ser ut att komma från VPN-nätet. Det finns många olika kommersiella VPN-tjänster som kan låta en användare surfa snabbt och relativt säkert, många av dem relativt billigt. Kruxet är att den som administrerar själva VPN-nätverket potentiellt kan se vad man gör, och därmed också dela med sig av de uppgifterna. Hur sannolikt det sedan är att de gör det beror på – VPN-tjänster lovar ofta att inte dela med sig av användares trafik, men det är inte tekniskt omöjligt.

Tor

Ett annat verktyg som du kan använda för att skydda din nättrafik är Tor. Tor, som står för The Onion Router, är i dag relativt lätt att använda och mycket kraftfullt, och också gratis och lättillgängligt på nätet. Tor är i första hand designat för att göra din nättrafik anonym genom en sorts flerstegs-proxy där din nättrafik hoppar via flera (tre) olika punkter i Tors nätverk – därmed ser ingen enskild punkt samtidigt både vem du är och din slutdestination. Det är därmed rent tekniskt säkrare. Tor skyddar på det sättet inte bara din identitet utan också innehållet i din kommunikation. Tor utvecklades inledningsvis av amerikanska myndigheter, men finansieras numera av flera olika sponsorer inklusive svenska biståndsorganet Sida. Tor är också är fri och öppen programvara.

Lär dig använda Tor!

Till den här Internetguiden medföljer XL-materialet "Kom igång med Tor!". I dokumentet får du lära dig grunderna och hur du använder Tor i praktiken, steg-för-steg. Materialet laddar du ned här.

Den största bristen med Tor har i allmänhet varit att det är relativt långsamt. För en nätanvändare som är van vid de höga hastigheterna vi normalt ser i svenska nät kan den långsammare hastigheten vara frustrerande, men det är ett relativt lätt och tillförlitligt sätt att göra både trafikövervakning och övervakning av dina kommunikationers innehåll betydligt svårare. Tor kan heller inte dölja sista länken i kedjan utan bara trafiken inom sitt eget nätverk. Därför är det viktigt att skydda väldigt känsliga uppgifter på annat sätt. I vissa fall har det också visat sig att mycket avancerade organisationer, till exempel stora länders myndigheter eller vissa forskare kunnat komma åt delar av Tor-krypterad kommunikation genom att koppla upp sig mot nätverket med flera datorer och på så sätt få tillgång till flera länkar i den flerstegskedja som utgör Tor-surfning.

I grund och botten är dock Tor ett bra verktyg för dig som både vill kryptera din internettrafik och hålla dig relativt anonym på nätet. Inga verktyg är perfekta och att garantera att man är till hundra procent säker är i princip omöjligt. Att surfa via en dator som tillhör en arbetsgivare är till exempel ändå en mycket riskabel sak att göra – välj därför en privat dator. Med det sagt är Tor en av de saker man kan göra för att med små medel öka säkerheten avsevärt.