Tips till dig som bygger en egen sajt

Att skaffa sin egen hemsida är varken svårt eller särskilt dyrt. Så här gör du för att lyckas bäst i bygget.

Motiven till att skaffa en egen hemsida är många. För privatpersoner handlar det ofta om att blogga och lägga ut bilder.

Även enmans- och fåmansföretag kan ha anledning att skaffa en egen hemsida. Det är bättre att finnas på nätet med kontaktuppgifter och priser än att inte finnas där alls.

Enkelt att använda gratistjänster

Tidigare handlade det om att ”bygga” sin egen hemsida från noll. Numera är det enkelt att skapa en egen sajt via olika gratistjänster. WordPress.com, Blogger.com och Blogspot.com är tre av de vanligaste.

Fördelarna med att ta hjälp av en gratistjänst är att det är väldigt enkelt. Mall och struktur finns redan. Din uppgift är att fylla sajten med innehåll.

Nackdelen med att ansluta sig till en gratistjänst är att du inte längre har hundraprocentig kontroll över materialet. Om tjänsten lägger ner skulle du potentiellt kunna förlora innehållet på din sida.

Eget webbhotell och egen domän

Om du inte vill ansluta dig till en gratistjänst måste du i stället skaffa dig ett eget så kallat webbhotell. Ett webbhotell är en tjänst som, enkelt uttryckt, gör det möjligt att lägga upp en egen hemsida och koppla till en egen adress (domännamn).

Skriv webbanpassat

När du bestämt hur du ska gå tillväga är det dags att börja tänka på innehållet. Det gäller att vara tydlig och inte skriva för långt. På nätet är det vanligt att vi bara skummar igenom texterna.  Forskare har kommit fram till att ögonen rör sig ungefär som bokstaven F. Anledningen är att vi vill läsa så fort som möjligt. Lägg det viktigaste överst i texten.

Koppla sajten till andra tjänster

När du har lagt grunden till din hemsida kan du ta ställning till om det är viktigt att nå många läsare. Om du tycker det kan du knyta olika tjänster till sidan, till exempel Facebook och Twitter.

Därefter handlar det om att underhålla sidan: att skriva texter och lägga in foton. Ju mer du lär dig – desto roligare blir det.

Mer material

Denna artikel är framtagen i samarbete med DN.se, redaktör Jenny Stiernstedt.

Publiceringsdatum 2011-03-01.