kvitterstor

Ny guide lär dig hålla koll

I dag finns det gott om gratisverktyg att utnyttja för att få koll på det senaste. .SE:s senaste internetguide lär dig sätta upp en effektiv omvärldsbevakning på nätet kring de områden du är intresserad av, utan att det kostar skjortan.

All världens information finns nu på internet. Texter, bilder, filmklipp och annat innehåll tillkommer ständigt på sajter, bloggar och i sociala medier. För att ha en chans att få överblick över informationsflödet inom de ämnen man är intresserad av krävs hjälp att filtrera det.

Många använder fortfarande endast favoritsajter och e-postnyhetsbrev för att uppdatera sig ,och sökmotorer när de letar efter något mer specifikt. Men detta sätt att utnyttja nätet kan leda till att man missar mycket, eller får reda på saker efter alla andra. I dag finns nämligen många fler metoder för både privatpersoner och företag att bevaka sin omvärld på nätet och hålla sig uppdaterad kring allt det som är av intresse.

Börja omvärldsbevaka strukturerat

Den nya Internetguide som teknikjournalisten Anders Thoresson har skrivit riktar sig till just dem som inte har börjat använda någon tjänst för att omvärldsbevaka på nätet på ett strukturerat sätt. I Flöden, kvitter och statusuppdateringar – en guide om omvärldsbevakning på nätet berättar han hur man kan få bättre koll på det man tycker är viktigt, med enkla metoder och utan större kostnader.

– Min tyngdpunkt ligger på alla de gratistjänster som finns tillgängliga på nätet. För dig som privatperson kan de framför allt spara tid. I stället för att gå runt till olika sajter och leta får du intressanta nyheter skickade till dig som du kan skumma igenom för att hitta vad du vill läsa mer om, berättar Anders.

För företag handlar det om att vässa sin omvärldsbevakning utan att några större investeringar krävs.

– Småföretag får ett enkelt sätt att hålla koll på hur de omnämns på nätet. Det blir ju allt vanligare att folk bloggar om sina upplevelser av till exempel hantverkare. Sätter du som företagare upp en sådan här bevakning kan du bemöta eventuell kritik i sociala medier. För större företag blir det också ett enkelt sätt bevaka vad konkurrenterna gör, fortsätter han.

Handgripliga tips

Guiden går på ett pedagogiskt sätt igenom hur man kan använda sig av olika verktyg för att sätta upp sitt personliga filter av det enorma flödet av information på internet. Anders berättar bland annat om RSS-prenumerationer, Twitter och program som bygger vidare på denna mikroblogg samt tjänster som spanar av det som skrivs öppet på Facebook. Han ger handgripliga tips om hur man kan lägga upp sin omvärldsbevakning för att inte drunkna i uppdateringar av tvivelaktigt intresse och om vilken attityd man bör anamma.

– Börja med att kolla om de webbplatser som du ofta besöker har RSS-flöden. De flesta sajter har det i dag och då kan det vara värt att sätta upp en prenumeration. Det bästa är dock att börja försiktigt, med ett begränsat antal källor. Annars kanske man bara tycker det blir ett jobbigt informationsbrus och lägger av innan man hinner inse att det här kan underlätta vardagen, råder han.

Spräck filterbubblan

Slutligen gläntar guiden på dörren till framtiden och berättar om hur filtren kan komma att vässas ytterligare och vad det kommer att innebära för användaren. Anders tar dessutom upp debatten om att filtren går för långt i att anpassa informationsflödet efter våra befintliga intressen och åsikter, så att vi riskerar att hamna i en filterbubbla utan kontakt med resten av nätet. Hans rekommendation är att ta ett kliv utanför sin bubbla när man söker källor.

– Var medveten om att det här är ett potentiellt problem och sätt upp källor som kompletterar dig själv. Twitter är ett intressant verktyg eftersom folk använder det mycket för att tipsa om innehåll på nätet. Att försöka hitta personer med lite olika infallsvinklar där är en enkel och bra metod att hålla sig öppen för nya intryck, tipsar Anders.

Här kan du ladda ned den kostnadsfria guiden i pdf-format  och här framgår hur du kan beställa den i tryckt form.

Publicerad: 2011-08-29

 

Läs mer på vår webb:

 

 

Läs mer om: Internetguider