Hackare invaderade .SE

Lördagen den 14 maj intogs .SE av hackare. Då stod vi nämligen som värd för en Tor-hackfest. En workshop där den kostnadsfria anonymiseringstjänsten Tor ska utvecklas vidare. Ett tjugotal personer samlades för att diskutera och inspirera.

Tor-projektet, som bland annat sponsras av svenska Sida, gör det möjligt att komma åt censurerade sajter och att surfa anonymt. Det är öppen programvara som kopplar trafiken via servrar i ett krypterat nätverk. Ju fler som använder Tor, desto säkrare blir det, eftersom Tor gömmer en användare bland de andra användarna på nätverket. Ju fler som är med, desto svårare blir en användare alltså att hitta.

Linus Nordberg som är Tor-utvecklare och en av de som jobbar för projektet i Sverige är, ett par dagar senare när IIS ringer upp honom, mycket nöjd med dagen (och kvällen också för den delen, träffen fortsatte senare på restaurang och pub in på småtimmarna).

– Det var jättebra! De flesta har bara pratat med varandra på IRC tidigare, så många var glada över möjligheten att träffa varandra öga mot öga. Sedan hade vi även tre core-utvecklare som är anställda av Tor, som flög in från USA, London och Tyskland för att presentera sig och svara på frågor.

Själv kom Linus Nordberg i kontakt med Tor första gången någonstans kring 2005 då han laddade ner programvaran. Sedan dess har han varit en stor entusiast och för cirka två år sedan såg han till att SUNET (en organisation och infrastruktur för universitet och högskolor som tillgodoser lärosätenas behov av datakommunikation) började stödja Tor genom att tillhandahålla två mätpunkter som används för att ta fram statistik och mäta bandbredd i nätverket. I dag driver han den tjänsten.

Varför Tor, vad är grejen?

– Dels handlar det om integritetsbitarna; på lång sikt behövs ett verktyg som Tor för att vi inte ska tappa yttrandefriheten, så det är i förlängningen en demokratifråga. Dels är Tor ett sätt för människor som lever i länder där regeringen censurerar internet att komma ut.

Ett konkret och högaktuellt exempel på när Tor haft en viktig praktisk betydelse är de senaste månadernas utveckling i Mellanösternländerna. I bland annat Egypten, Tunisien och Libyen, där regimerna begränsat internetåtkomsten, har många kunnat informera omvärlden om vad som hänt inne i landet – och samtidigt informera sig själva – genom att använda Tor.

Därför stödjer IIS Tor

IIS valde att stå som värd för lördagens hackfest därför att vi ser att behovet att vara anonym på nätet är lika viktig att försvara som öppenheten. Tor är en möjlighet för alla som jobbar för mänskliga rättigheter och demokrati att göra det med lägre risk.

Men är Tor då inte bara ett verktyg som gör det enklare för bovar och banditer att härja fritt på nätet? Det är den vanligaste invändningen Linus Nordberg får höra från skeptiker. Enligt honom är dock risken för det inte särskilt stor, och fördelarna med anonymiseringstjänsten uppväger med råge nackdelarna.

– För de som är beredda att begå brott finns det en uppsjö av andra verktyg som är effektivare att använda än Tor.

– Tor gör inte världen till en sämre, utan till en bättre plats. Vi ger vanliga människor möjligheten att vara anonyma, något som tidigare bara varit förbehållet underrättelsetjänster och brottslingar, fortsätter han.

Behovet kommer att växa

Bor man i Sverige i dag kanske det är svårt att motivera nyttan med att personligen använda Tor, till skillnad från om man lever i en diktatur där obekväma åsikter kan vara en fråga om liv och död. Men även här tror Linus att behovet av tjänster som Tor kommer att öka.

– Allt fler lagrar allt mer information om oss. Lagstiftningen håller på att ändras så att man lagrar mer och mer information om användare, det tror jag är en farlig trend. Alla databaser läcker mer eller mindre och känslig information om dig riskerar att spridas. Dessutom tjänar olika företag mer och mer pengar på att samla ihop information om användare som sedan andra företag köper för att använda till att göra riktad reklam.

Vad blev då resultatet av den första svenska Tor-Hackfesten? Den här gången handlade det framför allt om information och inspiration.

– Det är sådana här event som får folk att bli inspirerade och att börja bidra. Det finns en viss aktivistanda i det här projektet. Många känner att de vill vara med och göra något som kan hjälpa andra människor, och inte enbart sitta och knacka kod på ett företag. Lördagen var otroligt värdefull bara genom att folk faktiskt fick träffas och fick chansen att ställa frågor till varandra, säger Linus Nordberg.

Och räkna med att det blir fler Tor-hackfester framöver. Lördagen gav mersmak.

Läs mer på andra webbsidor

Se film: