Zonemaster

Tillsammans med Afnic har IIS utvecklat DNS-testverktyget Zonemaster. Ambitionen är att samarbetet ska resultera i att Zonemaster blir en de facto standard för DNS-tester.

Zonemaster är ett program designat för att hjälpa människor att kontrollera, mäta och förhoppningsvis också bättre förstå hur DNS, domain name system, fungerar.

Så funkar det

Zonemaster består av tre huvuddelar: Motorn (all kod som genomför alla tester), kommandoradsinterfacet (CLI) samt webbgränssnittet. När en domän (även kallad zon) skickas till Zonemaster så kommer programmet att undersöka domänens hälsotillstånd genom att gå igenom DNS från roten (.) till TLD:n (toppdomänen, till exempel .NET) och till slut de DNS-servrar som innehåller information om den specificerade domänen (till exempel zonemaster.net). Zonemaster utför även en hel del andra tester och alla dessa är dokumenterade här: Test Requirements document.

Integritet

Eftersom Zonemaster är tillgänglig för alla är det också möjligt för vem som helst att kontrollera din domän och också se testhistoria för din domän. Det finns dock inget sätt att se vem som har gjort ett test eftersom det enda som loggas är tidpunken då testet gjordes.

Internationellt samarbete

Zonemaster är ett samarbetsprojekt mellan IIS (Registry för TLD:erna .se och .nu) och AFNIC (Registry för TLD:n .fr och de mindre TLD:er som tillhör Frankfrike). Mer information: http://zonemaster.se/.

 

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.