.se-domäner

Vill du ha ett domännamn med anknytning till Sverige för dig, ditt företag eller organisation är en .se-domän det självklara valet. I dag finns det över 1,8 miljoner registrerade .se-adresser, välkommen att registrera en du också!

Du kan registrera vilken .se-domän du vill, förutsatt att den är ledig, inte förekommer på vår spärrlista och inte utgör intrång i annans rättighet eller strider mot svensk lag.

Innan du skaffar en egen adress på nätet är det några saker som kan vara bra att tänka på, vi har samlat några handfasta tips här. Om du vill använda ditt domännamn till att skapa en egen webbplats, till exempel för din blogg eller ditt företag så behöver du skaffa ett webbhotell, det kan du göra hos någon av våra återförsäljare.

Skulle det domännamn du vill ha vara upptaget under .se kan du också testa om det är ledigt under toppdomänen .nu som även den har stark Sverige-anknytning och som vi på IIS sköter driften av sedan 2 september 2013.

Registrera .se-domän via våra återförsäljare

När du har hittat en ledig .se-domän som du vill registrera, vänder du dig till en av våra återförsäljare, så kallade registrarer. Erbjudanden och priser varierar.

Lista över samtliga registrarer

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är adressen till en server på internet i en form som människor kan minnas, till exempel www.regeringen.se. Bakom varje domännamn döljer sig en unik ip-adress. Man kan säga att domännamnet är ett täcknamn för de ip-adresser som maskinerna kommunicerar med, till exempel http://194.14.70.181/ som är samma sak som www.regeringen.se.

I vår internetguide om domännamn (allt du vill veta om din adress på nätet) hittar du mer information om domäner och deras användningsområden.

Villkor och regler

Läs mer om våra regler och villkor för registrering av domännamn

Domäner med å, ä, ö och andra tecken

Visste du att du kan registrera .se-domännamn med å, ä, ö, é och ü? Alla tecken som förekommer i de officiella svenska minoritetsspråken: finska, meänkieli (tornedalsfinska), samiska, romani och jiddish, samt övriga nordiska språk, går också bra att använda i .se-domäner. De kallas för IDN-domäner. Klicka här för en fullständig teckentabell över alla tillåtna tecken.

Läs mer om: .se-domäner, domäner