Så skapar du en webbplats

När du registrerar ett domännamn får du en egen unik adress på internet och har lagt själva grunden för en webbplats. För att den ska bli synlig på nätet behöver du ytterligare två komponenter – ett webbhotell och ett publiceringsverktyg.

Precis som när du skapar ett textdokument och sparar det på din dators hårddisk behöver du någonstans att spara din webbplats för att den ska finnas tillgänglig på internet och för att du ska kunna uppdatera och göra ändringar. Och det är här webbhotellet kommer in.

Webbhotell

Ett webbhotell hyr ut en plats på en server för att din webbplats ska synas på internet. Man kan säga att webbhotellet ger dig tillgång till internets motsvarighet till din dators hårddisk. Att ha ett webbhotell kostar från några tior i månaden och uppåt. Ska du använda din webbplats för enklare ändamål räcker det troligtvis att du väljer det billigaste alternativet.

Genom att köpa ett webbhotell får du utrymme där du kan lagra informationen som till exempel bilder och texter som du publicerar och sparar på din webbplats. Dessutom hjälper webbhotellet till med drift och ser till att din sajt ligger uppe och att materialet finns tillgängligt.

Publiceringsverktyg

Efter att du fixat ett webbhotell är det dags att fylla din webbplats med innehåll med hjälp av ett publiceringsverktyg. Vi rekommenderar WordPress, det är världens största publiceringsverktyg och helt gratis. Eftersom så många använder det är det lätt att hitta hjälp om hur man får WordPress att bete sig precis som man vill. De flesta webbhotell erbjuder enkel installation av WordPress med bara ett par klick.

För att komma igång är ett bra tips att följa instruktionerna i vår kostnadsfria WordPressguide. Den kan du läsa direkt på webben här. I guiden får du tips på hur du installerar WordPress, ger webbplatsen rätt struktur och fyller den med innehåll. I en annan av våra internetguider får du tips på hur du skriver för webben. Du kan läsa den direkt på webben här.