.nu-domäner

.nu är sedan många år en av de vanligaste toppdomänerna i Sverige efter .se och .com och förknippas starkt med Sverige. I dagsläget finns det lite drygt 300 000 domäner (maj 2016) registrerade under .nu att jämföra med cirka 1,4 miljoner under .se. Chanserna är alltså betydligt större att det domännamn du vill ha kan vara ledigt med ändelsen .nu!

Ordet ”nu” betyder samma sak på svenska, danska och holländska, något som märks tydligt när man tittar på var .nu-domäner registreras. De flesta aktiva .nu-domäner är registrerade i Nederländerna följt av Sverige och Danmark. På den svenska marknaden är just nu toppdomänen .nu den tredje största efter .se och .com med sju procent i marknadsandel.

Eftersom själva ordet ”nu” är tacksamt i ordlekar finns många möjligheter att bilda meningar med domännamnet. Därför kan .nu vara ett bra val om du ska använda din domän för en speciell aktivitet, kampanj eller när du vill uppmana dina vänner, grannar eller kunder till något.

Du kan registrera vilken .nu-domän du vill enligt först-till-kvarn-principen förutsatt att den är ledig och inte är spärrad eller reserverad. Läs om spärrade eller reserverade .nu-domäner här.

Är du på väg att registrera din första domän? Här hittar du några användbara tips på vad som är bra att tänka på. Du registrerar din .nu-domän hos någon av våra återförsäljare (registrarer). Här listas samtliga.

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är adressen till en server på internet i en form som människor kan minnas, till exempel www.regeringen.se. Bakom varje domännamn döljer sig en IP-adress. Man kan säga att domännamnet är ett täcknamn för de IP-adresser som maskinerna kommunicerar med, till exempel http://194.14.70.181/ som är samma sak som www.regeringen.se. Under vår avdelning domänkunskap hittar du mer information om domäner och deras användningsområden.

Villkor och regler

Läs våra registreringsvillkor för .nu-domäner.

Domäner med å, ä, ö och andra tecken

Visste du att du kan registrera .nu-domännamn med fler tecken än de latinska, till exempel å, ä, ö, é och ü? En .nu-domän får innehålla bokstäverna a-z, å, ä, ö, é och ü samt siffrorna 0-9, bindestreck liksom skrivtecknen i en del av de västeuropeiska språken, svenska, samt de övriga nordiska språken stöds. Med införandet av tecknen för en del av de västeuropeiska, svenska och de nordiska språken tillkommer ytterligare 32 tecken till de nuvarande 37. De kallas för IDN-domäner. Klicka här för en fullständig teckentabell över alla tillåtna tecken för .nu-domäner.

Läs mer om IDN för .nu här.

IIS erbjuder .nu-domäner sedan hösten 2013

Sedan september 2013 ansvarar IIS för administration och teknisk drift av .nu. IIS säkerställer en hög nivå av driftsäkerhet för .nu med bättre redundans, fler slavservrar, IPv6 och DNSSEC, vilket enkelt uttryckt garanterar bra stabilitet och säkerhet för .nu-domänerna

I samband med övergången till IIS förenklades också regelverket för .nu-domäner, vilket bland annat innebär att det i dag är enklare och går fortare att genomföra en överlåtelse och byte av återförsäljare (registrar) jämfört med tidigare. Precis som för .se-domänerna jobbar IIS med återförsäljare (registrarer), och det är via dem slutkunderna administrerar sina domäner, exempelvis administrerar en överlåtelse.

Läs mer om: .nu-domäner, domäner