Domännamn – vad är det?

Bild: The Ring of ccTLDs #3 av Grey Hargreaves. CC BY 2.0

Ett domännamn är en blandning av en adress och en identitet på nätet. Domännamn är det du skriver in i din webbläsare för att komma till webbsidan du vill besöka, till exempel svt.se eller som i vårt fall iis.se.

Rent tekniskt är ett domännamn adressen till en server på internet i en form som människor kan minnas, till exempel www.svt.se. Bakom varje domännamn döljer sig en sifferkombination, en så kallad ip-adress som används av datorer när de kommunicerar med varandra. IP-adressen utgörs av en rad siffror men för oss är det ju betydligt enklare att komma ihåg översättningen – domännamnet.

Bokstäverna efter sista punkten i ett domännamn kallas för toppdomän. Om ett domännamn slutar på .se betyder det att det ligger under den svenska landstoppdomänen .se. I dag finns det över 1,3 miljoner registrerade .se-adresser! Varje land har en toppdomän, till exempel har Norge .no och Danmark .dk. Det finns också så kallade generiska toppdomäner som .com och .org. Vem som får registrera, äga, domännamn under de olika toppdomänerna varierar. Vissa är öppna för alla, medan andra har olika krav.

Din egen adress på nätet

När du registrerar en .se-domän blir det din egen adress på nätet. Om du vill skapa en webbplats och visa upp dig för världen behöver du också skaffa ett webbhotell, vilket erbjuds av de flesta av IIS återförsäljare. Därefter kan du även koppla på andra tjänster, till exempel en e-postadress kopplad till ditt domännamn.

Vill du fördjupa dig finns en gratis bok från IIS om domännamn.

Det finns många olika verktyg för att komma igång med din webbsida, vi gillar WordPress. Läs mer om hur du kommer igång här.