Inlägg av Jessica Bäck

Jessica Bäck
Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.

Därför älskar vi internet

En chans att hitta hem. Det finns mycket att älska med internet. Alla de vanliga sakerna naturligtvis, som att vi inte kan få nog av klipp med pandabebisar, hoppande regnbågar, en till katt i en brödbit – men inte bara därför. Förra veckan frågade vi Internetdagarnas följare varför de älskar internet. Tillsammans skrev ni 18 000 tecken och en snabb nyckelordsanalys visar att ni främst förklarar er kärlek för internet med ord som människor och världen.

Läs mer

Surfa som Snowden med Tails

Dags för nytt guidesläpp! Det är svårt att vara anonym på nätet. Vart vi än vandrar lämnar vi som bekant spår efter oss i form av ip-adresser och cookies. I Internetguiden Kom igång med Tor! visade vi hur anonymiseringsverktyget skjuter runt dig mellan servrar över hela världen och sopar igen spåren så att ingen kan följa dig hem till din verkliga adress. Nu släpper vi en ny guide i vår serie om integritet: Kom igång med Tails! 

Läs mer

Nya Internetguider om yttrandefrihet på nätet

Laglöst land? Inte riktigt. Rösterna på nätet är många. Precis som det ska vara. Utan yttrandefriheten skulle jag vara illa ute, du med. Att bara höra en sida av en sak gör ingen klok. Det blir vinklat och instängt, ibland korkat, kanske direkt farligt. Yttrandefriheten är en grundpelare i vårt demokratiska samhälle och värd att värna. Därför ger vi idag ut Internetguiden Yttrandefrihet på nätet, som går igenom grunderna, lagarna och hur dessa påverkar dig.

Läs mer

Lyssna på vad barnen har att säga

Inga gränser mellan online och offline. Regeringen har meddelat att vi kommer att få en ny åldersgräns för sociala medier, kanske så hög som 16 år. Svenska barn och ungdomar som är yngre än så måste be sina föräldrar om tillåtelse för att använda sociala medier, exempelvis Instagram, Kik eller Facebook. Men en tvingande lagstiftning är helt fel väg att gå anser jag, nästan som att införa ett samtalsförbud för alla barn och ungdomar.

Läs mer