Zonemaster – ett nytt hälsotest för domännamn

Välkommen Zonemaster, det nya verktyget för dig som vill  DNS-testa din domän. På sikt kommer det helt ersätta DNSCheck.

Har du tagit blodtrycket på din domän idag? Vet du hur den mår? Om man har en egen domän är man angelägen om att den ska fungera. Man vill att alla domäner som man är beroende av ska fungera.

IIS har länge erbjudit hälsotest av domännamn. Vårt verktyg DNSCheck har varit mycket populärt och använts av många andra toppdomänoperatörer runt om i världen. Men även bra verktyg behöver bytas ut. Tillsammans med den franska operatören Afnic som bland annat driver toppdomänen .fr har vi utvecklat ett nytt verktyg, Zonemaster.

Nu lanserar vi Zonemaster på iis.se som det nya verktyget för hälsotest. Zonemaster kommer på sikt helt att ersätta det gamla DNSCheck, men under en övergångstid kommer båda tjänsterna vara tillgängliga parallellt.

Varför Zonemaster?

Zonemaster är byggt för att bli det ledande testverktyget av domäner. Det är byggt som öppen källkod och är tillgängligt för alla från Github. Detta betyder att andra kan sätta upp egna Zonemaster eller integrera hela eller delar av Zonemaster i egna system. Det håller redan på att hända.

Vad är DNS?

Bakom domännamnen finns internettjänsten DNS, Domain Name System. DNS är inte en tjänst som finns på ett ställe, som Facebook, utan en distribuerad tjänst som många parter ansvarar för.  Några inblandade är till exempel webbhotell, internetleverantör, IIS för .se och ICANN för toppen – kallad ”root” – i domännamnssystemet.

Ibland, eller ofta, blir det fel i hanteringen av DNS. Uppdateringar av DNS-informationen görs fel, servrarna som hanterar domänen kanske går sönder och så vidare. Det finns alltså god anledning att utsätta sina domäner för ett hälsotest, speciellt när man ser problem.

Artikeln har inga etiketter
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Mats Dufberg DNS-specialist Mats Dufberg har jobbat med DNS och domäner under mer än 15 år. Först på IIS, sedan på TeliaSonera och nu åter som DNS-specialist på IIS där han arbetar med testning av de nya toppdomänerna, speciellt när det gäller IDN (internationaliserade domännamn). Han har också ett förflutet som lingvist och scoutledare.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.