Wikipedia fyller moppe, grattis!

Idag fyller Wikipedia moppe. När det handlar om internet så är detta en aktad ålder eftersom flera av de mest populära webbplatserna är betydligt yngre än så. Wikipedia är sig själv i alla väderstreck och håller platsen som det största användargenererade uppslagsverket.

Statistiken är talande med 18 miljarder sidvisningar och 430 miljoner unika besökare i hela världen, i oktober 2015.

Svenska Wikipedia är den näst största Wikipedian med 2,4 miljoner artiklar, efter den engelska givetvis. Det är efterfrågat att vi alla bidrar med kunskap och innehåll. Det finns mängder av artiklar som ännu inte blivit skrivna och många som kan behöva en hjälpande hand.

Projekt som fått stöd

Internetfonden har finansierat flera projekt som bidragit till att göra internet lite bättre genom utveckling där Wikipedia stått i centrum.

Projektet ”Wikimedia för språkutbildning” vars syfte var att finna vägar att inkludera Wikipedia inom SFI-utbildningen.

Projektet ”En expandering av Translatewiki.net” som vidareutvecklade ett översättningsverktyg samt undersökte uppbyggandet av en översättargemenskap.

Projektet ”Internet i Sverige” som ordnade kategorin Internet i Sverige på Wikipedia och även andra internetrelaterade artiklar.

Projektet ”Wikipedia Academy” som arrangerade ett seminarium för akademiker med syfte att uppmuntra och underlätta deras aktiva medverkan i Wikipedia.

Utbildningsmaterial

Webbstjärnan har utbildningsmaterial för skolan om hur man kan använda Wikipedia och då särskilt den viktiga om hur man ska resonera kring källkritik. Wikipedia är även en av världens mest använda lärresurser och det vet de som jobbar inom skolan.

Ny chef

Slutligen vill jag passa på att gratulera Anna Troberg till det nya jobbet som verksamhetschef på Wikimedia Sverige. Jag tar chansen och uppmanar Anna att särskilt fortsätta arbetet för att öka antalet kvinnliga skribenter och antalet artiklar om kvinnor. Att fylla moppe är att få mer rättigheter men också att få ta mer ansvar.

Födelsedagssång!

Jag vill även gratulera allra ihärdiga ideella wikipedianer på födelsedagen med en födelsedagssång!

Etiketter: , Foto: Wikipedia globe .SE av Pernilla Rydmark (CC BY-SA 2.0)

Om bloggaren

Pernilla Rydmark Projektledare, Internetfonden på IIS Pernilla ansvarade fram till våren 2016 för Internetfonden, som varje år delar ut flera miljoner till olika projekt som utvecklar internet.