Reliker ur vår säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinders samling.

Vi vill teckna internets historia i Sverige

Min generation är den sista som överhuvudtaget minns tiden då telefonkatalogen var vår främsta sökmotor och det bästa sättet att hålla kontakt med kompisarna långt bort var att brevväxla. Internet har förenklat våra liv på så många sätt och har på väldigt kort tid blivit en självklar del av våra liv. Men hur började allt?

Vilka var pionjärerna som drog de första kablarna, startade de första IT-företagen och fattade besluten som bidrog till att Sverige i dag är ett av världens mest digitalt utvecklade länder? Eftersom jag själv, till skillnad från många andra här på jobbet, inte är en internetveteran så är det en del av historien som inte jag har särskilt bra koll på (60 universitetspoäng i historia till trots) – något det ska bli ändring på nu!

Vi på .SE vill bidra till att det i framtiden finns tillförlitligt material och berättelser om vad som hände när internet kom till Sverige. Därför har vi dragit igång ett projekt där vi i år ska börja samla in råmaterial. Planen är att göra längre intervjuer med de som var med i begynnelsen och dokumentera deras minnen. Materialet ska sedan arkiveras och finnas tillgängligt för framtiden. Vi ska också visualisera historien genom en tidslinje med viktiga milstolpar.

juliaskott_liten

Julia Skott.

Till vår hjälp har vi tagit in en frilansjournalist som hängt på internet i snart 20 år nu, vars första hemsida var en fansajt för Hanson-bröderna och vars första nick på nätet var dezie. Vi talar så klart om ingen mindre än Julia Skott. Tillsammans med henne ska vi vaska fram guldkornen i den svenska internethistorien.

Men vi skulle självklart vilja ha er hjälp också. Vilka tycker ni att vi borde prata med? Vilka händelser får vi inte missa att ha med på en tidslinje över internets historia i Sverige? Ni kanske rentav råkar sitta på en utskrift av den första zonfilen eller något annat spännande dokument från förr som ni vill dela med er av? Alla förslag mottages tacksamt! Kommentera här eller mejla era tips till mig eller Julia.

Toppdomänen .se såg för övrigt världens ljus 1986 när internetpionjären Björn Eriksen fick förtroendet att förvalta den. Han finns tyvärr inte med oss längre men här är en gammal film om hans gärning:

Etiketter: , , , , , , , Foto: av Per-Ola Mjömark (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.