Vi skriver historia på Wikipedia

Internetmuseum tar i höst in en Wikipedian in Residence, för att sprida internethistorien på världens största uppslagsverk. Satsningen genomförs i samarbete med Wikimedia Sverige.

En Wikipedian in Residence (WiR) är en erfaren Wikipediaskribent som under en bestämd tid jobbar på plats hos ett företag eller en organisation. Denne fungerar som mellanhand för att utveckla verksamhetens arbete med Wikipedia och Wikimedia Commons, den fria mediadatabasen.

Andra liknande samarbeten har genomförts hos Riksantikvarieämbetet, Smithsonian och British museum.

”Bidra till att sprida kunskap”

WiR på Internetmuseum är Emma Rydberg, mångårig administratör på nätuppslagsverket, utbildad researcher och samhällsvetare. Hennes roll blir att gå igenom museets förstahandskällor och värdera deras relevans för Wikipedia. Hon ska även studera museets fysiska och digitala arkiv.

Emma kommer även att gå igenom Internetmuseums bildmaterial och media, varav en del kan dyka upp på Wikipedia under projektets gång.

Så här följer du arbetet

Nyfiken på att veta mer? Besök Internetmuseums Wikipedian in Residence-sida för att se hur arbetet fortskrider. Där kan också den som känner sig manad att hjälpa till bidra med sin kunskap.

Adressen är https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Projekt_GLAM/Internetmuseum.

Alla kommer även att kunna följa Emma Rydberg genom Internetmuseums kanaler i sociala medier där arbetet kommer att dokumenteras. Evenemang planeras också under hösten, där allmänheten bjuds in för att bidra med sitt engagemang för Internetmuseums ämnesområde och hur det kan spridas via Wikipedia.

Etiketter:

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.