Vi bygger robotar på Internetdagarna

De finns överallt.. i ditt kylskåp, i din ficka eller på bussen på vägen till jobbet. Robotarna datorerna som revolutionerat vår värld på alla tänkbara sätt. Fast det finns en baksida, datorerna tänker inte som oss och pratar inte vårt språk. Men det finns även hopp, det finns människor bland oss som pratar datorernas språk och de kallas programmerare.

Vi har idag samlats på Internetdagarna, årets stora svenska internethändelse. Under två dagar så hinner vi diskutera hundratals internetrelaterade ämnen och förhoppningsvis göra vårt kära internet lite bättre. Och precis som tidigare år så har vi sju stycken oerhört intressanta keynote-talare. Som talargåva i år har vi valt att uppmärksamma våra intiativ inom området barnprogrammering, Barnhack.

Vårt mål är nämligen att ”vår framtid”, våra barn, ska kunna förstå och prata datorernas språk. Därför försöker vi lära så många barn som möjligt att programmera. Roboten som jag byggde i år är en lyxig variant av den pappersrobot som vi låter barnen bygga.

Arduino

Roboten är uppbyggd av kretskort, något som finns i alla våra datorer och som vår underbara sponsor Cogra hjälpte oss med i år. Datorn som styr den är en Arduino, en billig och enkel dator som i grunden är baserad på en processor som är gjort för just kylskåp och tvättmaskiner och som finns överallt runt omkring oss.

Programmet som jag har skrivit är skrivet på datorernas språk, och den låter roboten få en mängd roliga egenskaper. Den är nyfiken och tittar runt. Ibland tror den att den ser något och blir förvånad. Då och då blir den trött och somnar.

Programmera

Så ni som har barn, släpa er iväg till vår Barnhackshemsida och lär er programmera tillsammans med era barn. Ni andra får ge er ut och hitta någon att skaffa barn med. Folket på Internetdagarna har dock tur, ni får även utan barn bygga en egen liten robot i IIS-montern.

PS. Min robot har i sann internetanda ärvt rätt mycket från Erik Thorstenssons papprobot som jag träffade på en event för några år sedan. Tack Erik, du är en sann inspiration för oss alla.

PS2. För er som önskar bygga en egen robot liknande den som talarna fick så ligger alla filer uppe på Github och pappersroboten ska vi så småningom fixa så att den går att beställa. Håll lite koll på vår Barnhackshemsida.

robotar

Etiketter: , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.