Välkommen till Internetmuseums arkiv

Såpbubblor från Icon Medialab tiden strax före IT-bubblan sprack, en Gula Sidorna-katalog över ”hela webben” från 1994, första numret av legendariska Z M@gazine samt dokumentationen från distributionen av valresultatet via e-post 1994. Det är några av de saker du från och med i dag kan botanisera bland i Internetmuseums digitala arkiv.

Genom Internetmuseum vill vi bidra till att det i framtiden finns tillförlitligt material och förstahandskällor från tiden då internet kom till Sverige. Vi är övertygade om att den genomgripande omvandlingen digitaliseringen nu driver på kommer att ses som ett lika stort skifte i mänsklighetens historia som till exempel industriella revolutionen eller varför inte världen före och efter Gutenbergs tryckpress. Det kommer att vara just digitaliseringen som många av framtidens historiker kommer att intressera sig för när de börjar forska på vår tid.

Därför har vi påbörjat arbetet med att samla in och bevara material som kan vara intressant ur ett internethistoriskt perspektiv. Till det vi fått in hittills hör bland annat äldre böcker om internet från KTH:s bibliotek som skulle rensas ut och försvinna ur samlingarna, ett modem från tidigt SwipNet-abonnemang skänkt av Per-Olof ”POJ” Josefsson, internmaterial och rapporter från IT-kommissionen från vår egen säkerhetschef Anne-Marie Eklund-Löwinder och mycket annat.

Till vår hjälp, både för att iordningställa det fysiska arkivet/biblioteket och för att presentera det digitalt, har jag tagit in en riktig superarkivarie – John Frölander. För oss har han skapat ett arkiv och en ordning så att vi kan bevara de saker vi får in på ett organiserat och sökbart sätt.

Ett något okonventionellt arkiv

I stället för att bara ta emot pappershandlingar (det vanligaste för arkiv) har vi valt att omfamna även böcker och föremål av relevans för ämnet, vilket har inneburit vissa oortodoxa lösningar. Vi vill nämligen att så mycket som möjligt av det material som kan vara intressant ur ett internethistoriskt perspektiv ska finnas samlat, tillgängligt och sökbart på ett ställe.

En del i vårt bevarandeprojekt är också att ta hand om tidiga och/eller viktiga webbsidor för att se till att de finns fortsatt tillgängliga på internet. I början av det här året gick Annika Tiger, Sveriges webbdrottning nummer 1, ur tiden. Hennes HTML-guide var på 90-talet den självklara platsen att gå till för att få hjälp och lära sig att bygga sin egen hemsida. Många av de som i dag jobbar som webbutvecklare och designers började här. Strax innan hon dog skrev hon en krönika för vår temautställning om webbdesign och hennes enorma betydelse för många märks inte minst i kommentarsfältet där hyllningar till henne strömmade in. Efter kontakt med hennes dotter har vi nu tagit över driften av hennes webbplats så att den fortsatt går att besöka. Sedan tidigare har vi också bevarat Swipnet-sidorna, där många svenskar snickrade ihop sina första hemsidor.

Har du någonting du tror kan vara intressant att bevara för framtiden? Vi vill gärna få in fler saker – pappershandlingar, tidningar, böcker, föremål. Så gör en kulturgärning – mejla oss på internetmuseum@iis.se så pratar vi vidare!

Etiketter: , , , , , , , ,

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.