Vad hände med taco-emojin?

Antalet emojisymboler växer för varje år. Nyligen publicerade Unicode-konsortiet sin årliga lista över potentiella nya emojis som kan dyka upp senare i år. Hela 67 stycken tänkbara kandidater finns på väntelistan. Men var tog mina favoriter vägen?

I slutet av 2011 lanserades emoji-ikonerna som ett internationellt tangentbord i Apples iOS. Idag är det svårt att föreställa sig ett digitalt liv utan möjligheten att lägga till en high five-symbol eller en skrattande smileygubbe.

Nu har Unicode-konsortiet, en ideell organisation grundad för att styra utvecklingen av Unicodestandarden, publicerat de kandidater som har chansen att bli nya favorit-emojis runt om i världen. Här hittar du hela listan!

Även Emojipedia har författat ett läsvärt blogginlägg om uppdateringen.

Bacon och kebab!

Bland annat har baconbitarna, avokadon och dönerkebaben gjort entré i matkategorin, tillsammans med whiskyglaset och champagneglasen som skålar. Helt klart några av mina favoriter. Hur poppis fäktaren, gorillan och virveltrumman kommer att bli tänker jag däremot inte spekulera i.

Mest anmärkningsvärt är dock inte vilka symboler som är inkluderade anser jag. Istället vill jag veta vad som hände med de som inte kom med i den här omgången. Varför fick inte enhörningen, tacon och handen med det uppsträckta långfingret vara med? En fråga som även många på sociala medier frågade sig när nyheten läckte. Förhoppningsvis dyker de upp i senare versioner. Uppdatering: Både långfingret och tacoemojin finns med i den senaste betan av iOS (9.1), vilket innebär att de väldigt snart faktiskt kan dyka upp i våra telefoner! Långfingeremojin är Unicode 7.0, tacon är Unicode 8.0.

01snwq5hg087kg (1)

Här är några av förslagen på nya emojis.

Skiljer sig åt i olika länder

Tidigare i år analyserade företaget Swiftkey mer än en miljard emojis för att ta reda på hur talare av olika språk använder symbolerna. Där framkom det att emojianvändningen skiljer sig från land till land. Kanadensarna verkar gilla våld och pengar, eftersom de älskar att använda pistolemojin samt emojin för kontanter mer än andra nationaliteter.

I Australien är emojis som representerar alkohol och droger dubbelt så vanligt förekommande som i det globala genomsnittet. Den mest populäre emojin i Sverige är hjärtat, precis som i vårt grannland Danmark. Den är även väldigt populär internationellt, på Twitter är det den tredje mest använda symbolen.

Mer om emojianvändningen kan du läsa om i det här blogginlägget från i somras.

Etiketter: , , , , , Foto: Taco In My Pocket av JD Hancock (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.